Сьогодні у Литві надовго приземлиться розвідувальний літак НАТО

13:54 28 вересня 2023 р.

Фото до новини

НАТО тимчасово розгорне літаки спостереження системи бортового попередження та контролю (AWACS) у Шяуляї, Литва.

Перший з двох літаків прибуде в четвер (28 вересня 2023 року) і виконає місії для моніторингу російської військової активності поблизу кордонів Альянсу. Про це повідомляє пресслужба НАТО, пише Dailylviv.com.

«Агресивна війна Росії проти України посилила нашу увагу до безпекового середовища в регіоні Балтійського моря», — заявив виконувач обов’язків речника НАТО Ділан Вайт. «Наш АВАКС може виявляти літаки та ракети за сотні кілометрів, що робить їх ключовим засобом раннього попередження для НАТО. Я дякую Литві за розміщення літака. Це важливий внесок у нашу спільну безпеку».

У відповідь на війну Росії в Україні НАТО посилило свою повітряну присутність у східній частині Альянсу за допомогою винищувачів, літаків-розвідників і танкерів. Після ударів російських безпілотників поблизу території НАТО Сполучені Штати минулого тижня розгорнули чотири додаткові винищувачі F-16 до Румунії для посилення місії НАТО з контролю за повітрям. З лютого 2022 року АВАКС НАТО здійснив сотні польотів над Східною Європою для спостереження за російськими військовими літаками.

Найближчими днями АВАКС почне свої розвідувальні польоти над територією Альянсу. Планується, що місія триватиме кілька тижнів. Літаки належать до флоту з 14 літаків спостереження, які належать НАТО і базуються в Гайленкірхені, Німеччина. Близько 150 військовослужбовців будуть відряджені в Шяуляй для підтримки літака.

Генсек НАТО Столтенберг - у Києві

Раніше на цю тему:

250 літаків з 25 країн в європейському небі: розпочалися найбільші в історії НАТО військові навчання

НАТО показує, як захищатиме небо своїх країн від фіктивного супротивника

Австралія перекидає в Європу літак-розвідник E-7A Wedgetail для допомоги Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів