250 літаків з 25 країн в європейському небі: розпочалися найбільші в історії НАТО військові навчання

21:08 12 червня 2023 р.

Фото до новини

12 червня під загальним керівництвом Командування повітряних сил НАТО та керівництвом Німеччини розпочалися багатонаціональні навчання «Air Defender 2023» («Повітряний захисник 2023»),

Це найбільше розгортання повітряних сил в історії НАТО з моменту заснування НАТО в 1949 році.

Про це інформує Генштаб ЗСУ, пише Dailylviv.com.

З 12 до 23 червня до 10 000 учасників та учасниць навчань з 25 країн на 250 літаках планують відпрацювання повітряних операцій в європейському повітряному просторі під командуванням Повітряних сил Збройних Сил Німеччини з повітряними силами Альянсу та партнерів. Основна увага приділяється оптимізації та розширенню співпраці між країнами-учасницями.

Серед 250 залучених літаків є 23 різних типи літаків. 100 цих літаків походять із 42 федеральних штатів Сполучених Штатів і розгортаються в Європі. Повітряна Національна гвардія США забезпечує найбільшу їх частину. 

У багатонаціональних навчаннях Air Defender 2023 беруть участь такі країни: Бельгія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Японія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Словенія, Іспанія, Швеція, Туреччина, Велика Британія, США.

«Завдяки навчанням Air Defender 23 ми відкриваємо новий розділ в трансатлантичній історії», — сказав Командувач Повітряних сил Збройних Сил Німеччини генерал-лейтенант Інго Герхарц, на прес-конференції для німецьких і американських журналістів у Сполучених Штатах Америки на початку квітня.

Командувач Повітряних сил Збройних Сил Німеччини генерал-лейтенант Інго Герхарц зауважив, що Німеччина під час планування, організації та проведення Air Defender 2023 відповідає на заклики взяти на себе більше відповідальності у сфері глобальної безпеки.

Навчання, які Німеччина почала планувати в 2018 році, базуються на сценарії колективної оборони, також відомому як сценарій статті 5, згідно з яким союзники розгортають свої повітряні сили в Німеччині для боротьби з гібридними окупаційними силами фіктивного противника.

У скоординованих об’єднаних операціях Повітряні сили Альянсу демонструють, що здатні захищати територію НАТО швидкими рішучими діями. 

Повітряні сили Збройних Сил США, які дислокуються в Німеччині, складаються здебільшого з підрозділів Повітряної Національної гвардії з 35 штатів США. Основна частина сил, що беруть участь, діє з трьох баз ВПС Німеччини, а інші прилітають із своїх баз.

Air Defender 23 демонструє трансатлантичну солідарність через видимий внесок Повітряних сил Збройних Сил США. Здатність Німеччини приймати та розміщувати великі авіаційні контингенти на своїх аеродромах, що, серед іншого, уможливлює концепцію США Agile Combat Employment (швидке бойове застосування), що полегшує короткострокове та позапланове розгортання. І останнє, але не менш важливе, Air Defender — це важлива демонстрація стримування та оборони НАТО в Євроатлантичному регіоні, яка має запевнити населення в згуртованості та відданості Альянсу.

Нагадаємо, 3-6 квітня  на Об’єднаній базі Ендрюс Повітряних сил ЗС США в штаті Меріленд, Директор Повітряної національної гвардії США генерал-лейтенант Повітряних Ссил ЗС США Майкл А. Лог вітав вищого керівництва ВПС Німеччини та ЗМІ в столичному регіоні 3-6 квітня, щоб дізнатися про Air Defender 2023.

«Air Defender '23 стратегічно об’єднує Сполучені Штати та Німеччину. Навчання перевіряють не тільки нашу оперативну сумісність для спільної роботи, але також перевіряють нашу здатність швидко розгортати та швидко використовувати повітряні сили коаліції. Стратегічна та тактична оперативна сумісність із нашими союзниками та партнерами є ключовими елементами надійного стримування, як і демонстрація боєздатних, наполегливих та ефективних повітряних сил. Участь у Air Defender '23 є демонстрацією нашої постійної відданості колективній безпеці та відданості міцному миру та стабільності в регіоні», – сказав Директор Повітряної Національної гвардії США генерал-лейтенант Повітряних Сил ЗС США Майкл А. Лог на прес-конференції в посольстві Німеччини у Вашингтоні разом із Командувачем Повітряних сил Збройних Сил Німеччини генерал-лейтенантом Інго Герхарцем.

«НАТО — це винятково оборонний Альянс. Але якщо хтось атакує одну країну, вони атакують нас усіх. Ми хочемо продемонструвати рішучу повітряну силу союзників. Разом зі США та нашими союзниками в Європі Люфтваффе надішлють помітний і потужний сигнал про надійне стримування в повітряній сфері.», – сказав Командувач Повітряних сил Збройних Сил Німеччини генерал-лейтенант Інго Герхарц

«Ми вітали ЗМІ з місцевих громад навколо операційних баз у Німеччині, щоб вони могли дізнатися про навчання та численні переміщення на їхній базі та навколо неї. Ми хотіли дати їм можливість побачити деякі літаки-учасники безпосередньо, а також можливість взяти інтерв’ю у пілотів і екіпажів, щоб справді підкреслити важливість навчань такого характеру.», – сказала радниця зі зв’язків з громадськістю Директора Повітряної Національної гвардії США з Бюро по зв’язках з громадськістю Повітряної Національної гвардії США підполковник Повітряних Сил ЗС США Ембер Шатц.

Завдяки широкій участі Повітряної Національної гвардії Air Defender '23 Сполучені Штати чітко висловлюють свою прихильність до безпеки, стабільності та миру в Європі в усьому регіоні.

«Демонструючи здатність швидко мобілізувати та захищати Європу, Air Defender '23 підтверджує силу НАТО та трансатлантичних альянсів. Готовність надзвичайно важлива для нашої здатності надавати авіаційну силу в будь-який час і в будь-якій точці земної кулі, а також для нашої здатності піклуватися про нашу батьківщину. У Повітряної Національній гвардії гасло – «Завжди готовий, завжди поруч». Що б не сталося, ми будемо поруч.», – сказав Директор Повітряної Національної гвардії США генерал-лейтенант Повітряних Сил ЗС США Майкл А. Лог.

НАТО розпочинає масштабні військові навчання

У Польщі офіційно почало діяльність командування V Корпусу сухопутних сил США - єдина структура такого рангу в Європі

Бомбардувальники НАТО в Україні змусили Росію підняти в повітря свої винищувачі (відео).

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів