Москва бореться за імперську маячню. Майбутнє України в НАТО, - Єнс Столтенберг

15:19 28 вересня 2023 р.

Фото до новини

Генеральний секретар Єнс Столтенберг уп'яте відвідав Київ і запевнив українську владу у підтримці до переможного закінчення оборонної війни з Росією.

Генеральний секретар Єнс Столтенберг відвідав Київ у четвер (28 вересня 2023 року), підкресливши потужну підтримку України з боку НАТО під час перемовин з президентом Володимиром Зеленським та його урядом. Про це повідомила пресслужба НАТО, пише Dailylviv.com.

Називаючи Київ «містом, яке займає особливе місце в серцях вільного світу», Єнс Столтенберг віддав належне лідерству президента Зеленського та героїзму українських збройних сил, вітаючи, що Україна «поступово завойовує позиції» у своєму важкому контрнаступі.

«Українці борються за свої родини, своє майбутнє, свою свободу; Москва бореться за імперську маячню», – сказав генсек. Він привітав, що Україна має потужну підтримку з боку всіх членів НАТО та багатьох партнерів у Контактній групі з питань оборони України – більше ніж 50 країн надають підтримку та постачання. Він також зазначив, що за суверенітет України в ООН виступили понад 140 держав. «Тим часом Росія зменшилася на світовій арені, відрізана від міжнародних ринків, не бере участі в міжнародних самітах і змушена шукати зброю від таких режимів, як Іран і Північна Корея», – сказав він.

Пан Столтенберг привітав те, що всі члени Альянсу погодилися з тим, що Україна приєднається до НАТО, і вказав на три історичні рішення, ухвалені на Вільнюському саміті, щоб допомогти втілити це в реальність. 

«По-перше, ми скоротили ваш шлях до НАТО з двох кроків до одного, скасувавши вимогу щодо Плану дій щодо членства», — сказав він. 

«По-друге, ми погодили програму, щоб зробити українські сили повністю оперативно сумісними з вашими майбутніми союзниками», – додав він. 

«По-третє, ми зміцнили наші політичні зв’язки до безпрецедентного рівня, заснувавши Раду Україна-НАТО – орган, де ми можемо консультуватися та спільно приймати рішення». Генеральний секретар підкреслив: «ці три рішення означають, що зараз Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли».

Генеральний секретар також підкреслив, що союзники у НАТО продовжують надавати висококласні засоби, щоб допомогти відбити вторгнення, включаючи сучасні танки, складні ракетні системи та протиповітряну оборону, а також навчання пілотів F-16. 

«Це спільні зусилля всіх членів НАТО», — сказав він, зазначивши, що з майже ста мільярдів євро військової підтримки, виділеної Україні з минулого року, близько половини надійшло від європейських членів НАТО та Канади. 

Крім того, він привітав плани України щодо спільного виробництва систем озброєння зі Сполученими Штатами та сказав, що з нетерпінням чекає подальших обнадійливих новин від п’ятничного Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві, в якому візьмуть участь НАТО та понад 20 країн, наголосивши, що «без промисловості немає оборони".

"Що сильнішою стає Україна, то ближче ми до припинення агресії Росії", - сказав пан Столтенберг. «Росія могла б скласти зброю і закінчити війну сьогодні; В України такої можливості немає», – сказав він. 

«Капітуляція України не означатиме миру, це означатиме жорстоку російську окупацію. Мир будь-якою ціною не був би миром взагалі. Україні потрібен справедливий і стійкий мир, і тому я рішуче вітаю план президента Зеленського з десяти пунктів для досягнення цієї мети», - зауважив Єнс Столтенберг.  

Пан Столтенберг завершив свій виступ словами: «Майбутнє України в НАТО. Коли ми працюємо разом, щоб підготувати вас до цього майбутнього, НАТО буде стояти з Україною стільки, скільки потрібно».

Перебуваючи в Києві, Генеральний секретар поклав вінок до Стіни пам’яті полеглим за Україну, віддавши данину пам’яті всім, хто постраждав і пожертвував, захищаючи Батьківщину.

Це була п’ята поїздка пана Столтенберга в Україну на посаді генерального секретаря НАТО та друга після повномасштабного вторгнення Росії.  

Сьогодні у Литві надовго приземлиться розвідувальний літак НАТО

НАТО доведеться бомбити і Белград, і Білгород, якщо Сербія з Росією провокують війну в Косово

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів