Вступ України до НАТО підтримала у Вільнюсі 31 країна, окрім двох

18:59 16 липня 2023 р.

Фото до новини

США та Німеччина були єдиними у стриманій позиції щодо вступу України до НАТО, сказав Ян Бжезінський, експерт Atlantic Council та брат посла США у Варшаві.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Саміт у Вільнюсі показав, що США та Німеччина були єдиними у своїй стриманій позиції щодо визначення шляху України до НАТО, — сказав у розмові Польському пресагенству Ян Бжезінський, колишній представник Пентагону, відповідальний за Європу та НАТО. Як він додав, саміт «фундаментально» був успіхом як для самого Альянсу, так і для України, хоч неповним. 

«Цей саміт був безпрецедентним з точки зору рівня підтримки в альянсі — 31 учасник заявив про підтримку прагнень України до членства. Подивіться, наскільки ізольованими були США та Німеччина на саміті, відбиваючись від вимог союзників, які серйозно наполягали на тому, щоб Україна отримала чіткий шлях до НАТО», — сказав Ян Бжезінський. 

Експерт Atlantic Council та брат посла США у Варшаві зазначив, що хоча положення у комюніке вільнюського саміту можуть нагадувати положення з Бухаресту 2008 року, коли Україні вперше пообіцяли членство, ця політична динаміка кардинально відрізняється від ситуації, що мала місце 15 років тому. 

«Отже, Україна не отримала всього, чого хотіла, але вона, безперечно, у кращій позиції, ніж була на початку саміту», — підсумував Бжезінський. 

Водночас експерт зізнався, що його обурила заява в комюніке про те, що Україна не готова до членства. Як зазначив він, 10-та стаття Вашингтонського договору містить три критерії членства: воно має «підтримувати принципи» НАТО, сприяти безпеці регіону та отримати одностайну згоду інших членів. За словами Бжезінського, як усталена демократія та одна з найсильніших армій у Європі, вона відповідає першим двом умовам. 

«Що стосується третього, у нас є один або два союзники, включаючи, на жаль, мою власну країну, яка не представила чіткої дорожньої карти щодо членства», — оцінив експерт, додавши, що це має не бентежити, а спонукати інших союзників подвоїти свої зусилля щодо цього питання. 

Саміт у Вільнюсі наблизив перемогу України

Зеленський розкритикував НАТО за невизначеність щодо України: безпрецедентно й абсурдно

Байден у Вільнюсі зустрінеться із Зеленським

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів