У ЛМР перша конфронтація між мером і більшістю з'явиться через бюджет, - експерт

20:35 23 листопада 2020 р.

Фото до новини

Львівська міська ТВК прийняла рішення провести завтра сесію міської ради нового скликання.

У міській раді нового скликання може бути створена більшість, яка буде опозиційною до переобраного голови Львівської ОТГ Андрія Садового. Про це під час прес-конференції у Львівському пресклубі заявив координатор спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами у Львівській області Тарас Радь.

Журналіст Дивись.info Володимир Галечик взяв коментар у Тараса Радя щодо ймовірних майбутніх подій у місцевих радах. 

«Враховуючи меморандум, який підписали "Європейська солідарність", «Варта» і «Свобода», рада Львівської ОТГ буде чимось подібна до ЛМР 6-го скликання 2010-2015 років – буде сильна більшість, яку можна назвати антимерською. Якщо у 6-му скликанні майже дві третини мандатів мала «Свобода», то цього разу це буде більшість на чолі з "ЄС". Очевидно, це суттєво вплине на те, як функціонуватиме ЛМР наступних 5 років», – розповів Тарас Радь. 

Водночас переконлива перемога на виборах Андрія Садового може змінити ситуацію у більш віддаленій перспективі. 

«Було два сценарії. Якщо б переміг Олег Синютка, то у Львові була б монолітна влада, але через те, що переміг Садовий, буде досить жорстка конкурентність політичного процесу у Львові, і вона буде не завжди делікатною. Те, що ми спостерігали під час виборчого процесу, може перейти в сесійну залу. Припускаю, що впродовж тривалого часу в ЛМР буде сильна більшість, яка суттєво впливатиме на процеси управління містом. Одне з перших питань, яке доведеться розглядати міській раді – це бюджет на 2021 рік. Думаю, тут проявляться перші конфронтації, і лінія розлому між більшістю та міським головою», – уточнив Тарас Радь у коментарі Дивись.info. 

Якщо ж одна з трьох фракцій вирішить зайняти нейтральну позицію, то більшість стане доволі хиткою. 

«Якщо одна з фракцій цієї більшості, наприклад, «Варта», займе позицію нейтралітету, то сильна більшість із сильної стане кволою. Запас міцності буде мінімальний, не прийде два депутати - і більшості уже не буде. Ми бачили таке наприкінці цієї каденції, коли вихід 5 депутатів з фракції «Самопоміч», «розсипав» чинну більшість. А такий варіант у перспективі не можна виключати. Достатньо буде одній із фракцій зайняти позицію нейтралітету, то більшість у якийсь момент може стати меншістю», – каже Тарас Радь. 

Наразі ж новообрані депутати будуть шукати своє місце у новій раді. 

«Наприклад, я не чув публічної позиції майбутньої фракції «Голосу» – чи доєднаються вони  до більшості, чи до коаліції меншості, приставши до «Самопомочі», – каже експерт. 

«Думаю, що лінія протистояння Львів-область нікуди не зникне, адже було б логічно, якби головою ЛОР став представник "ЄС". Партія з найбільшою кількістю голосів має преференції», – каже Тарас Радь. 

Нагадаємо, переобраний міський голова Андрій Садовий сподівається, що суд заборонить проведення завтрашньої сесії міської ради. Про це він заявив під час брифінгу. 

Львівська міська ТВК прийняла рішення провести завтра сесію міської ради нового скликання. При тому, що офіційний переможець мерських перегонів ще не оголошений. 

«Міська ТВК хоче завтра зранку провести сесію міської ради, щоб новообрані депутати склали  присягу. Але це означає, що від завтра припиняються повноваження міського голови. А хто тоді має управляти містом?» – обурився Андрій Садовий.

Новообрана ЛМР розпочне свою роботу завтра. Без міського голови

У Львові подали позов до суду, щоб зупинити сесію нової Львівської міськради

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів