У ЄС почали роботу зі створення нової місії військової допомоги Україні

23:02 30 серпня 2022 р.

Фото до новини

Міністри оборони ЄС на зустрічі у Празі погодилися розпочати "роботу, необхідну для визначення параметрів нової місії військової допомоги Україні".

Про це у вівторок, 30 серпня, повідомив Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, інформує Голос Америки, пише Dailylviv.com

«На шляху є багато тренувальних ініціатив (для українських військових - ред.), але потреби величезні, і ми повинні забезпечити узгодженість цих зусиль», - заявив Боррель після зустрічі міністрів оборони двадцяти семи країн ЄС у Празі.

«Усі країни-члени чітко погодились щодо початку роботи, необхідної для визначення параметрів місії ЄС з надання військової допомоги Україні», - сказав головний дипломат ЄС. Дипломат не уточнив, який мандат може бути в цієї місії і де може бути розташована база для тренування українських військових.

За словами Борреля, на зустрічі у Празі міністр оборони України Олексій Резніков показав європейським колегам перелік коротко-, середньо- та довгострокових тренувальних заходів, яких потребують ЗСУ. Олексій Рєзніков приєднався до зустрічі у Празі по відеозвязку.

Коментуючи плани щодо створення військової місії ЄС до України в інтервю "Радіо Свобода", Джозеп Боррель заявив, що раніше не всі члени ЄС підтримували створення цієї місії.

“Ми повинні були підтримати українську армію, деякі країни-члени, головним чином країни Балтії та Польща, просили нас, просили мене як відповідального за таку діяльність, представити план цієї навчальної місії для української армії.

Усе затягувалося, тому що не було згоди, не всі були переконані, що це потрібно. Ну, а зараз у нас війна, тому це має статися зараз або ніколи. Ми не можемо продовжувати обговорення того, що було на столі протягом місяців, а війна триває. Отже, якщо ми хочемо відправити цю місію, ми повинні зробити це зараз”, - розповів головний дипломат ЄС.

На питання журналіста, якою б мала бути ця місія, Боррель відповів: “Я думаю більше про кваліфіковану підготовку, з точки зору логістичного потенціалу, технологічного потенціалу, організаційного потенціалу. Українська армія не схожа на малійську чи мозамбікську, де потрібно йти до основ. Вивчення основ не потрібне. Ми говоримо про щось більш потужне”.

Адміністрація Байдена кілька місяців допомагала ЗСУ готуватися до контрнаступу

У Львові відбудеться українсько-турецький бізнесфорум

Російська армія вдарила дорогими ракетами Калібр по дерев'яних муляжах HIMARS

Ллойд Остін скликає головних військових з усього світу на засідання в Рамштайн

Російські окупанти продовжують обстріл Запорізької АЕС

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів