У Донецьку погрожують розпочати реалізацію «кримського сценарію» вже завтра (трансляція, відео)

19:30 6 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: AFP

Сепаратисти, які захопили в неділю будівлю облради, дали її депутатам час до півночі – якщо ті не приймуть рішення про проведення референдуму щодо входження до складу Росії, то його проголосить «координаційна рада Донецької області».

 

Як повідомляє сьогодні, 6 квітня, «Українська правда», «ініціативна група», під керівництвом було захоплено в неділю будівлю Донецьких обласних державної адміністрації й ради, дала її депутатам час до опівночі 6 квітня, щоб ті провели позачергову сесію та прийняли рішення про проведення «референдуму щодо Донецької області входження до складу Росії – попри те, що українське законодавство не передбачає місцевих референдумів. При цьому було заявлено, що будівлю нібито «ніхто не захоплював, тут є міліція на поверхах».

Один з учасників ініціативної групи заявив: «Ми чотири тижні домагалися проведення подібної сесії, але так і  не вдалося. Тепер ми виставили ультиматум – до опівночі депутати облради мають зібратися у сесійній залі. Якщо ні – завтра о 12:00 ми даємо «народний мандат» – облраду розпускають, від кожного міста делегується один представник, і це буде новий легітимний орган, який працюватиме замість цього»,

За його словами, це необхідно для того, щоб можна було ухвалити рішення про проведення референдуму. Він додав: «Зараз наші юристи цим займаються. Знайшли деякі питання. Ще з 1994 року, щодо того, як можна провести опитування, який буде визнане легітимним».

Учасник «ініціативної групи» заявив також, що «зараз сюди їдуть з інших областей», а мітингарі, які захопили ОДА, перебуватимуть у будівлі всю ніч: «Всю ніч триватиме засідання координаційної ради Донецької області».

Інший учасник «ініціативної групи» заявив, що до цієї коордради входять багато організацій Донеччини – «близько 30». За його словами, є організації, які ще не увійшли до цієї ради, але завтра до 12:00 усі їхні представники у ній вже будуть. Він уточнив: «Тобто координаційна рада буде засідати у повному складі – усіх міст Донецької області».

Натомість третій представник групи заявив: «Сейчас мы должны обратиться к нашей матери – России: Россия, помоги, защити нас! Русскоязычная община требует автономии!».

«Українська правда» також цитує «Новости Донбасса», які повідомляють, що сепаратисти у масках ходять під ОДА та виганяють журналістів донецьких та українських ЗМІ, залишають лише російських, а також «Остров», який інформує : «Сепаратисти, побоюючись, що їхні дії будуть припинені, звертаються до жителів Донецької області, які мають військову підготовку підтримати їх». Натомість «5 канал» повідомляє: 

«Донецькі сепаратисти, які захопили облдержадміністрацію, барикадуються у приміщенні і планують протриматися там до завтра. Вони вже заявили про створення самопроголошеної народної обласної ради.

Закликають зносити до будівлі обласної держадміністрації шини. Сепаратисти також намагаються перекрити вулицю Артема, щоб не допустити на площу автобуси з міліцією.

Два поверхи будівлі зайняли близько 200 людей.  Мітингарі готуються встановити наметове містечко під ОДА.Тим часом прокуратура уже порушила кримінальне провадження за фактом захоплення  адмінбудівлі».

«5 канал» повідомляє також, що донецька міліція не перешкоджає сепаратистам, бо боїться ще більшого протистояння. Таку позицію пояснили в коментарі «5 каналу» в обласному управлінні МВС небажанням спровокувати ще більше протистояння.

прес-секретар Донецького обласного управління міліції зазначив: «Обов'язково ми будемо втручатися в цю ситуацію, і нами вже внесено дані по статті 294, це масові заворушення. Але поки що перебуває там на площі велика кількість людей, щоб не провокувати, ми поки, скажімо так, забезпечуємо охорону громадського порядку, щоб не переросло, скажімо так, в яке-небудь кровопролиття, або масові заворушення більш серйозні».

Як повідомляв «Щоденний Львів», сьогодні, 6 квітня, сепаратисти увірвалися в будівлю Донецької обласної державної адміністрації, після чого анонсували реалізацію «кримського сценарію» – формування «народної облради», для цього сепаратисти, які захопили в неділю будівлю облдержадміністрації, закликають учасників мітингу «протриматися хоча б добу».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів