У Червоноградському районі бережуть памʼятники радянським загарбникам

15:46 26 липня 2023 р.

Фото до новини

Цей район виконав завдання з декомунізації лише на 30%. Деякі громади досі не позбулися жодного обʼєкта.

Про це йшлося сьогодні під час виїзної наради робочої групи з питань декомунізації у Червонограді, повідомила пресслужба Львівоблради, пише Dailylviv.com.

Усі сім громад Червоноградського району наразі мають невиконане домашнє завдання. Загалом регіон виконав завдання з декомунізації на 30%. Деякі громади досі не позбулися жодного обʼєкта.

«Спільно з робочою групою з питань декомунізації при Львівській ОВА та головами громад ми обговорили кожен памʼятник, який досі не демонтований. Зокрема, йшлося також про скандальний випадок з нововиявленими памʼятниками у Белзькій громаді. Загалом ми знайшли таких уже 5, хоч до того громада заявляла, що обʼєктів для декомунізації не має. Такі факти є неприпустимі. Ніхто не сховає тих пропагандистських символів від справедливого суду історії. Відзавтра набуває чинності закон, який дозволить головам обласних військових демонтувати радянські памʼятники власним розпорядженням», - каже заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Як зазначив депутат Львівської облради та учасник робочої групи Захар Миляник, всі памʼятники окупантським військам, разом з таблицями і так званими матерями-батьківщинами мають бути демонтовані до кінця року. А точніше - найближчим часом, поки дозволяє погода. 

«Загалом на Львівщині від початку року демонтували майже 160 обʼєктів комуністичної пропаганди. До кінця року наразі залишається позбутися більше ста обʼєктів. У нас свої герої та своя історія, а ворожа пропаганда має зникнути з громадського простору раз і назавжди», - пояснює депутат.

До представників громад звернувся онлайн також військовослужбовець ЗСУ та співзасновник ініціативи «Локальна декомунізація» Антон Петрівський.

У межах виїзної наради робоча група з питань декомунізації області, спільноти представниками місцевої влади, демонтували аварійний памʼятник радянському загарбнику у смт Гірник, який досі стояв перед гімназією. 

У Львові радянські пам'ятники оберігатимуть у музеї терору

На Львівщині необхідно перейменувати 24 населені пункти

Козицький обіцяє декомунізувати Львівщину до кінця року

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів