У Польщі демонтують пам'ятник червоноармійцям

09:05 5 травня 2023 р.

Фото до новини

Демонтаж радянського пам’ятника в Ґлубчицях також є реакцією на використання російською армією радянської символіки під час агресії проти України.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

У п’ятницю вранці, 5 травня, у місті Ґлубчиці Опольського воєводства буде демонтовано радянський пропагандистський об'єкт – пам'ятник «подяки Червоній армії». У заході, зокрема, візьме участь директор Інституту національної пам’яті (IPN) Кароль Навроцький.

Пам’ятник у Ґлубчицях встановили у 1945 році. Він вшановує пам’ять 676 воїнів Червоної армії 1-го Українського фронту, які полягли в березні 1945 року в боях за місто.

Як пояснює речник Інституту національної пам’яті Рафал Лєськєвич, демонтаж пам’ятника є частиною імплементації Закону 2016 року.

«Нагадаю, що 5 березня минулого року директор Інституту національної пам’яті доктор Кароль Навроцький звернувся до органів місцевого самоврядування по всій Польщі з проханням завершити процес декомунізації публічного простору. З одного боку, це має просвітницький вимір, але з іншого – це також спроба просвітити суспільство та розповісти про зло тоталітарних систем», – наголошує посадовець.

На місці демонтованого пам'ятника «подяки Червоній армії» після узгодження з міською владою буде встановлено монумент на честь польського героя або нагадування про важливу для Польщі подію.

Рафал Лєськєвич зазначає, що демонтаж радянського пам’ятника в Ґлубчицях, також є реакцією на використання російською армією радянської символіки під час агресії проти України.

За словами речника, діяльність Інституту національної пам’яті стосується лише символів комуністичного поневолення.

На підставі документації Польського Червоного Хреста встановлено, що у 1952 році в Ґлубчицях проводилися комплексні ексгумації останків червоноармійців і місць поховань радянських солдатів у Ґлубчицях не залишилося.

За оцінками IPN, у Польщі досі знаходиться близько 30 об’єктів, які прославляють Червону армію.

У Польщі з МЗС звільнили всіх випускників Московського інституту міжнародних відносин

На Львівщині знесли два пам'ятники радянським окупантам

Львівщина досі не встигла декомунізувати і деколонізувати свою територію

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів