Поховання енкаведистів 1939-1954 років заберуть з площ - Львівщина закінчує декомунізацію

23:27 20 вересня 2022 р.

Фото до новини

Львівська обласна рада сьогодні, 20 вересня, ухвалила рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Про це Dailylviv.com повідомили у пресслужба Львівської облради.

Йдеться про рекомендації територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим; про перенесення місць поховань загиблих у воєнний і післявоєнний періоди 1939 - 1954 років із території населених пунктів на кладовища та про перейменування вулиць, площ та інших об`єктів топоніміки, назви яких пов’язані з державою-агресором.

Як зазначив під час виступу на сесії голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції обласної ради Святослав Шеремета, потрібно демонтувати усі символи окупації та колонізації України.

«Ми хочемо прибрати маркери радянського окупаційного режиму – пам’ятники, меморіали, а поховання енкаведистів, датовані 1939-1954 роками, перенести на кладовища.

У цивілізованій державі на площах і вулицях не може бути поховань, це суперечить будь-яким принципам моралі, християнським принципам, санітарним нормам тощо. Тому, сподіваюся, рішення обласної ради стимулюватиме профільне міністерство дати дозвіл на переміщення цих пам’яток і зняття їх з обліку. На території Львівщини таких об’єктів – понад 170.

Крім того, варто перейменувати вулиці, парки, сквери, назви яких мають відношення до країни-агресора, і таким чином завершити процес деколонізації», - пояснив Святослав Шеремета.

Антиукраїнська провокація в Хирові на Львівщині

У Львові на пагорбі слави демонтували радянську символіку: як це було (відео)

У Дрогобичі пригашують радянський вічний вогонь

Верховна Рада заборонила пропаганду комуністичного й нацистського режимів (відео)

В Україні діє заборона на використання символіки двох тоталітарних режимів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів