У Берліні будинки, де живуть євреї, позначають зіркою Давида

18:41 15 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Ізраїльтяни, які живуть у німецькому місті, побоюються зростання ворожнечі на тлі проявів пропалестинської підтримки після масової терористичної атаки ХАМАС.

Про це повідомляє The Times of Israel, пише Dailylviv.com.

На житлових будинках в Берліні, де живуть євреї, намалювали зірки Давида, повідомили минулими вихідними німецькі ЗМІ.

Незрозуміло, скільки загалом було нанесено графіті, але фотографії принаймні трьох цільових будівель опублікували в соціальних мережах.

Ізраїльтяни, які живуть у місті, повідомили про зростання кількості нападів і ворожнечі з боку пропалестинських прихильників після нищівного терористичного нападу ХАМАС із Сектора Газа минулого тижня, у результаті якого загинуло близько 1300 ізраїльтян. Цей натиск разом із потужним ракетним обстрілом викликав війну з Ізраїлем, який завдав інтенсивних авіаударів по палестинському анклаву. Тим часом ХАМАС та інші терористичні угруповання продовжують ракетні обстріли південного та центрального Ізраїлю.

Читайте також:  У Європі ширяться антисемітські настрої

Німецькі ЗМІ зазначали, що під час Голокосту нацисти позначали єврейські будинки та власність зіркою Давида.

В одному випадку жінка повідомила Berliner Morgenpost, що вона знайшла зірку Давида в четвер увечері, надряпану біля її будівлі. Вона пояснила, що вхідні двері її квартири в будинку мають мезузу, традиційний єврейський оберіг, на зовнішньому одвірку.

Жінка, яка носить кулон із зіркою Давида та публікує проізраїльську інформацію в соціальних мережах, сказала, що не знає, хто намазав символ зірки Давида на вході, оскільки було багато можливостей, від сусідів до кур’єрів.

Вона також відкинула припущення багатьох своїх німецьких друзів про те, що цей символ мав на меті продемонструвати солідарність з Ізраїлем.

Жінка, яка побажала не називати її імені, сказала, що вона також оглянула територію навколо свого будинку, щоб побачити, чи є намальовані інші зірки Давида, але їх не було, лише на її будівлі. У цей момент вона звернулася до поліції, яка, за її словами, проявила розуміння, але запропонувала незначну допомогу, щоб запобігти повторенню інциденту.

Німецька поліція повідомила, що почала розслідування інцидентів із графіті, а охорону навколо місць єврейської громади було посилено.

Інша жінка, названа лише Яель, яка живе в Берліні вісім років, розповіла виданню Israel Hayom, що побачила графіті на будівлі неподалік від місця свого проживання, на шляху, яким її син їде до школи.

Яель сказала, що з того часу, як ХАМАС оголосив п'ятницю «днем гніву» на підтримку палестинців. вона обміркувала, чи відправляти своїх дітей до їхніх шкіл.

«Але коли я побачила зірку Давида, я залишила їх вдома», — сказала вона. «І мої діти в повністю державній системі, вони розмовляють німецькою, більшість їхніх друзів німці, а не ізраїльтяни».

«Ми не живемо в районі, де ми кажемо дітям не говорити івритом, але дійшло до цього».

ІНааман Гіршфельд, підприємець у сфері високих технологій, який живе в Берліні з 2012 року, сказав Israel Hayom, що графіті «безперечно викликає загальне відчуття переслідування».

Гіршфельд сказав, що випадки нападу на євреїв, які носять кипу, вже мали місце після того, як 7 жовтня почалася війна з терактом ХАМАС. Відтоді, за його словами, «є відчуття землетрусу. 

Гіршфельд сказав, що живе поблизу району, де проживає велика арабська громада з Сирії та Лівану, а також палестинці.

«Досі було успішне співіснування. Наприклад, я ніколи не боявся за те, що мої діти розмовляють на вулиці івритом або вважатимуть себе ізраїльтянами, навіть у школі з високим відсотком мусульман. Але після різанини тут було чимало тих, хто святкував, і це викликало огиду, злість і особливо відчуття, що тут немає співіснування».

Він зазначив, що було багато людей з арабської громади, які не брали участі в пропалестинських святкуваннях, і було «досить багато арабів, які висловлювали співчуття» ізраїльтянам.

«Однак, є відчуття ворожості», - сказав він, і дехто з єврейської громади відчуває себе «дуже незахищеним і вразливим». Воно просочується».

У п'ятницю сотні людей зібралися біля берлінської синагоги на Френкелюфера, щоб продемонструвати солідарність з Ізраїлем, а також охороняти будівлю, повідомляє видання.

Німеччина запропонувала військову допомогу Ізраїлю та пообіцяла придушити підтримку терористичної організації ХАМАС у себе вдома після нападу групи на Ізраїль.

Єврейські групи в інших місцях також повідомили про зростання антисемітських атак після нападу ХАМАС, причому британська група задокументувала різке зростання кількості інцидентів.

Нагадаємо, у минулі вихідні у Берліні та інших містах Німеччини пройшли мітинги на підтримку палестинських терористів

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів