Суд у Львові розглядатиме справи про заборону партій

00:54 2 квітня 2022 р.

Фото до новини

1 квітня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект про заборону політичних партій.

Парламент ухвалив законопроект про заборону партій авторства народної депутатки Ольги Совгирі за основу: він передбачає, що такі суперечки будуть підсудні апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, який включає місто Львів. Про це повідомила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

1 квітня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект про заборону політичних партій. Його подала представниця парламенту у Конституційному Суді України Ольга Совгіря. 

Закон передбачає спрощення процедури судового розгляду: повідомляти будуть оголошенням, неявка не перешкоджає розгляду справи, а на розгляд справи у суду буде місяць.

У законі прописано також, що політичні партії не можуть укладати угоди або вчиняти будь-які інші угоди, які ставлять політичну партію у підпорядковане чи залежне становище щодо будь-якої іншої іноземної організації чи політичної партії.

У разі заборони судом політичної партії, яка сформувала у Верховній Раді депутатську фракцію, така депутатська фракція після набрання судовим рішенням про заборону політичної партії законної сили оголошується головою Верховної Ради України розпущеною.

Ольга Совгиря пропонує, щоб справи щодо заборони політпартій розглядали у Львові - у восьмому апеляційному адміністративному суді. 

Також спрощується сама процедура розгляду.

Відповідно до нової статті 289-3 Кодексу адміністративного судочинства України (Особливості провадження у справах за адміністративними позовами про заборону політичної партії) Мін'юст у разі відкриття провадження має опублікувати оголошення про це.

Після відкриття провадження позовна заява та додатки до неї надсилаються судом відповідачу та іншим учасникам справи на офіційну адресу електронної пошти, а за її відсутності – на адресу електронної пошти, яка відома суду (зокрема, що зазначена на веб-сайті політичної партії), або надаються для ознайомлення у судовому засіданні.

Оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі, призначення судового засідання, винесення судом першої інстанції ухвали, що підлягає апеляційному оскарженню, або завершення розгляду справи шляхом прийняття рішення суду разом з копією відповідного судового рішення або судового порядку денного оприлюднюється на офіційних веб-сайтах Міністерства юстиції України і Верховної Ради України.

Через три дні від дня оприлюднення такого оголошення вважається, що учасники справи та всі зацікавлені особи належним чином повідомлені про судовий розгляд такої справи, дату, час і місце судового засідання.

Неприбуття до судового засідання в суді першої або апеляційної інстанції осіб, повідомлених таким чином, не перешкоджає розгляду справи.

В Україні заборонили 11 проросійських політичних партій. Список

Проросійську ОПЗЖ покинули четверо нардепів: бояться за своє майно

Путін дав 5 мільярдів доларів на п'яту колону в Україні: кому

Співробітники Держприкордонслужби, ймовірно, сприяли нардепам у незаконному перетині кордону, - ЗМІ

20 народних депутатів утекли за кордон

У Шуфрича вилучили арсенал зброї

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів