США не дають Україні армійські тактичні ракетні системи дальнього радіусу дії

21:40 15 вересня 2022 р.

Фото до новини

Офіційні особи США не вірять, що ситуація на полі бою змінилася настільки, щоб виправдати різку зміну допомогової стратегії в короткостроковій перспективі.

Адміністрація президента США Джо Байдена навряд чи суттєво змінить свій підхід до допомоги Україні у боротьбі з Росією, повідомляють джерела CNN, пише  Dailylviv.com, і наразі відхиляє деякі запити України на зброю — навіть якщо українські війська досягли значних успіхів і відбили тисячі миль території від Росії в останні дні.

Офіційні особи США загалом розглядають нещодавню активність України як доказ того, що типи зброї та розвідувальні дані, які Захід надає Україні в останні місяці, були ефективними. І дехто застерігає, що ще надто рано називати стрімкий прогрес України за останні дні поворотним пунктом у війні, попереджаючи, що у Росії далеко не вичерпана військова сила.

Офіційні особи не вірять, що ландшафт на полі бою змінився настільки, щоб виправдати різку зміну стратегії в короткостроковій перспективі, незважаючи на нещодавні запити України до законодавців і Пентагону про ракетні системи великої дальності і танки, які, як вони стверджують, можуть допомогти їм підтримувати наступ довше і зберегти територію, яку вони повернули.

Але принаймні на даний момент США все ще не схильні надавати українським силам армійські тактичні ракетні системи дальнього радіусу дії, також відомі як ATACMS, про які вони запитували місяцями, повідомили представники CNN.

Трохи довідки: ATACMS має радіус дії до 300 кілометрів (близько 185 миль). Адміністрація все ще вважає, що надання цих систем може бути ескалаційним, оскільки вони можуть бути використані для обстрілу самої Росії. Зараз максимальна дальність зброї, яку США надають Україні, становить близько 49 миль.

«Наша оцінка полягає в тому, що зараз їм не потрібна ATACMS для обслуговування цілей, які мають безпосередній стосунок до поточної битви», — сказав журналістам наприкінці серпня заступник міністра оборони з питань політики Колін Кал.

Минулого тижня міністр оборони Ллойд Остін натякнув, що позиція США не змінилася. «HIMARS, які використовують ракети GMLRS, були надзвичайними з точки зору того, що дозволили українцям обслуговувати цілі, які їм потрібно обслуговувати всередині України», — сказав Остін у Празі в п’ятницю, не згадуючи про ATACMS.

З початку конфлікту в лютому адміністрація Байдена дотримувалася поступового підходу до постачання зброї Україні — у деяких випадках пізніше погоджувалася надіслати зброю, яка на початку конфлікту вважалася б надто ескалаційною. Розрахунок здебільшого базувався на уникненні систем, які президент Росії Володимир Путін міг би вважати надто провокаційними.

Деякі американські військові чиновники також визнали, що системи, які наразі вважаються надто ескалаційними, як, наприклад, літаки F-16, зрештою можуть бути надані Україні. Але ці джерела попереджали, що таке рішення, ймовірно, буде прийнято в далекому майбутньому і не пов’язане з недавніми, тільки зароджувальними успіхами України. І немає жодних ознак того, що такі дискусії зараз ведуться.

Сьогодні повітряні сили України збили 4 російські літаки

рф завдала ракетного удару по інфраструктурі Кіровоградщини

Зі світу по мільярду - Україні на дефіцит бюджету

МАГАТЕ проголосувала за те, щоб росія покинула Запорізьку АЕС. Хто був проти

Зеленський назвав п'ять країн, з якими йдуть перемовини про надання систем ППО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів