По Криму 9 серпня вдарили ЗСУ, - NYT

22:03 9 серпня 2022 р.

Фото до новини

Це перший удар ЗСУ по Криму від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

У вівторок на ключовій російській авіабазі на окупованому Кремлем Кримському півострові прогриміли вибухи, піднявши величезний клуб диму, убивши принаймні одну людину та посіявши плутанину щодо того, що саме сталося.

Як повідомив газеті The New York Times представник міністерства оборони України, удару по аеродрому Саки в Криму було завдано Збройними силами України, пише Dailylviv.com.

При цьому наголошується, що під час удару по військовій базі використовувалися озброєння українського виробництва.

«Це була авіабаза, з якої регулярно злітали літаки для атак проти наших сил на південному театрі», — сказав чиновник на умовах анонімності для обговорення делікатних військових питань. Чиновник не став розголошувати тип зброї, яка була використана для нападу, зазначивши лише, що «використовувався пристрій виключно українського виробництва».

Додамо, що це перший удар ЗСУ по Криму від початку російського вторгнення в Україну.

Про те, що удару завдано українська армія, повідомляє і журналіст Майкл Вайсс, який спеціалізується на питаннях безпеки – також з посиланням на джерело в МО України.

Експерти, з якими розмовляв журналіст, вважають, що з 90% ймовірністю для атаки використовувалися ракети MGM-140, що запускаються з установки залпового вогню HIMARS, дальність дії яких становить 300 кілометрів. 

Проте не виключено, що удару було завдано крилатими ракетами.

"Напад України на російські війська на Кримському півострові означатиме значне загострення війни та збентеження для президента Росії Владіміра Путіна, який часто говорить про територію, яку він незаконно анексував у 2014 році, як про священну землю, - пише The New York Times. - Україна має небагато видів зброї, яка може досягти півострова, окрім літаків, які ризикують бути негайно збитими потужною протиповітряною обороною Росії в регіоні".

За припущенням одного з OSINT-аналітиків InformNapalm, сьогодні ЗСУ відпрацювали за класичною схемою: AGM-88 HARM вивели з ладу РЛС/ППО, а далі у пробите "вікно" залетіли поки що не анонсовані ATACMS (були чутки, що рішення про їх передачу могло бути прийняте після російського воєнного злочину в Оленівці). Таким чином була знищена/уражена дуже жирна ціль, бо на цьому аеродромі в Новофедорівці базується 43-й окремий морський штурмовий Севастопольський авіаційний полк (на архівних супутникових знімках видно, що на цьому аеродромі базувались Су-24, Су-24МР та Су-30СМ). 

Вибухи в Криму: дим над військовим аеродромом (відео)

Міноборони України прокоментувало вибухи і пожежу у Криму з гумором

Навіть боєприпаси у Криму тепер уже проти рашистів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів