Смерть Путіна стала хітом у Google Trends

22:20 28 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Конспірологічний канал «Генерал СЗР» породив велику хвилю чуток про смерть Путіна.

Повідомлення спочатку про серцевий напад, а потім і про смерть Владіміра Путіна, опубліковані в конспірологічному Telegram-каналі «Генерал СЗР» (пов'язаний з істориком Валерієм Солов'єм), породили найпотужнішу хвилю пошукових запитів про здоров'я президента за рік, свідчать дані Google Trends. Такі чутки становлять серйозну небезпеку для російської політичної системи, вважає соціолог Алєксандра Архіпова, пише DailyLviv.com.

Деталі. Повідомлення про різке погіршення стану здоров'я президента "Генерал СЗР" почав випускати ввечері 22 жовтня. Спочатку він повідомив про можливий серцевий напад. А 26 жовтня, як написав телеграм-канал, було зафіксовано смерть. «О 20.42 за московським часом лікарі припинили реанімацію та констатували смерть президента», – йшлося у пості. Джерело інформації канал не розкривав, але обіцяв «інформувати у міру надходження (нової) інформації».

Читайте також: Хто в Кремлі мріє про смерть Путіна і контроль над його двійником

У розмові з «Агентством» Валерій Соловей сказав, що інформація про смерть Путіна – «не думка, а медичний факт». За його словами, про це стало відомо від «джерел з найближчого оточення президента». Соловей уточнив, що смерть Путіна приховують, а його оточення «ухвалило рішення не повідомляти про це».

Пост про можливий серцевий напад президента передрукували британський таблоїд Mirror та сайт Sky News Australia. Коментуючи їхні публікації, прессекретар президента Дмітрій Пєсков сказав, що у Путіна «все добре» зі здоров'ям, і назвав повідомлення «очевидною качкою». Mirror передрукував повідомлення за 26 жовтня. Проте Пєсков його вже не коментував.

Але саме повідомлення про смерть Путіна викликало основний сплеск інтересу з боку інтернет-аудиторії до теми здоров'я президента. Пік запитів було зафіксовано в ніч проти п'ятниці, 27 жовтня, свідчать дані Google Trends. За попередніми підрахунками сервісу, цього тижня стався найсерйозніший за рік сплеск пошукових запитів «Путін помер». Він, ймовірно, не менш ніж удвічі перевищував інші піки року.

Читайте також: Чутки про важкі хвороби і смерть Путіна його охоронці поширюють спеціально

Соціальний антрополог, автор Telegram-каналу «(Не)займальна антропологія» Алєксандра Архіпова у розмові з «Агентством» зазначила, що чутки про хворобу чи смерть Путіна обговорюються не перший рік. Подібна ситуація була у 2015 році, коли президент зник з публічного поля на 11 днів.

Архіпова зазначила, що новій хвилі чуток про смерть президента багато в чому сприяла і війна в Україні. Люди, які лояльні до влади, але не розуміють причини вторгнення, прагнуть таким чином дозволити свій когнітивний дисонанс, зазначила вона. На їхню думку, гіпотетична смерть Путіна та наявність двійника може пояснити нелогічні дії влади.

«Ці чутки з'являтимуться і надалі. Як правило, чутки посилюються всередині авторитарних режимів, коли розрив між правителем та людьми дуже сильний. Коли немає жодної ротації, коли правитель старіє і незрозуміло, що з ним відбувається, коли немає виборів та взаємодії з людьми. Ця відсутність контакту викликає відчуття, що все не таке чисте», - сказала вона.

В адміністрації президента, на думку Архипової, розуміють, що кількість чуток про смерть або хворобу Путіна, що збільшується, погано впливає на стабільність російської політичної системи, і це «не може їх не хвилювати».

8 лютого 2023 року з витоку «Роскомнагляду» стало відомо, що російська влада стежить за постами про недуги Путіна. Одна з структур медіарегулятора збирає до таблиці під назвою «Критичний стан здоров'я президента».

У квітні «Проект» повідомляв, що Путін користується послугами щонайменше 60 лікарів. У кожній поїздці його супроводжують у середньому дев'ятьох лікарів. Найчастіші супутники президента — лор Алєксєй Щеглов та хірург Євгєній Селіванов, автор дисертації про лікування раку щитоподібної залози.

Нагадаємо, торік дві соцмережі дозволили заклики до смерті Путіна.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів