Шпигунський софт Pegasus невидимо стежить за смартфонами

18:39 19 липня 2021 р.

Фото до новини

Більше 10 країн, в тому числі Азербайджан і Казахстан, використовували для стеження за людьми шпигунську програму Pegasus, яка була їм продана ізраїльською фірмою NSO Group.


Про розслідування цього, проведеного за технічної підтримки правозахисних організацій Amnesty International і Forbidden Stories, повідомили відразу 17 видань з різних країн - такі, як The Washington Post, The Guardian, Haaretz і інші. Про це повідомило Euronews, пише DailyLviv.

Програмне забезпечення Pegasus дозволяє таємно і віддалено збирати дані з чужих електронних пристроїв і широко застосовувалося владою зазначених країн для злому телефонів і комп'ютерів людей, які їх цікавлять. Скільки саме пристроїв було зламано, точно невідомо, називається цифра приблизно 50 тисяч. Серед виявлених жертв злому - журналісти таких видань, як CNN, New York Times і Al Jazeera, громадські активісти, правозахисники, політики, голови держав і урядів, і навіть кілька членів королівських сімей арабських країн. З'ясувалося, що шпигунський софт Pegasus був встановлений і на телефон нареченої саудівського журналіста Джамала Хашогджі, убитого під час відвідування посольства Саудівської Аравії в Туреччині.

Виконавчий директор і засновниця Forbidden Stories Сандрін Ріго пояснює:

"Це програмне забезпечення невидиме, тому ви не знаєте, коли на вас напали і заражений ваш телефон. Зазвичай, коли цей шпигунський софт встановлюється на вашому телефоні, він може отримувати з нього все, що завгодно, все, що ви на ньому встановили: фотографії, електронні листи, коди доступу. Вони навіть можуть бачити повідомлення, якими ви обмінюєтеся в зашифрованих додатках - таких, як Signal або WhatsApp, так що практично вся ваша життя в їхніх руках".

Відповідно до звітів, серед країн, на які припадає більшість випадків стеження - Азербайджан, Бахрейн, Угорщина, Казахстан, Мексика і Саудівська Аравія. При контакті зі ЗМІ, які брали участь у розслідуванні, представники цих країн заперечували, що у них використовувався Pegasus.

На військових навчаннях «Three Swords 2021» на Яворівському полігоні LITPOLUKRBRIG дасть відсіч агресору

У Мінську західні дипломати запропонували білоруській владі бартер

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів