Щодня на Львівщину прибуває один-два евакуаційних потяги

12:16 11 серпня 2022 р.

Фото до новини

Львівщина очікує збільшення кількості переселенців з осені, адже через бойові дії в східних і південних областях України можуть виникнути проблеми з початком опалювального сезону.

Ініціював зустріч Харківський пресклуб у межах престуру «Громади Львівщини в умовах воєнного стану. Виклики та досягнення». Проєкт передбачає знайомство з практиками релокації та адаптації бізнесу, співпраці військових адміністрацій, місцевого самоврядування, громадянського суспільства у протидії військовій агресії.

У сьогоднішній зустрічі взяли участь представники ЗМІ з Київської, Чернігівської, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської, Херсонської, Вінницької та Львівської областей. Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Обговорили можливості та умови поселення на Львівщині внутрішньо переміщених осіб, наявність робочих місць, підготовку до опалювального сезону.

Зокрема, як повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, найбільша кількість переселенців перебувала на Львівщині у травні – близько 630 тисяч осіб. Станом на сьогодні в області перебувають близько 400 тисяч, з них майже 245 тисяч – зареєструвалися як ВПО.

Окрім того, лише за перших два місяці повномасштабної війни кордон з Республікою Польща на Львівщині перетнули майже 1 мільйон 800 тисяч людей. Це люди, яким доводилося стояти в чергах на кордоні по кілька діб. Зі свого боку Львівська ОВА допомагала забезпечувати їх харчуванням та обігрівом – біля кордону тоді розгорнули 86 пунктів обігріву. 

«Станом на зараз потік переселенців зменшився. У липні до нас прибули близько 6 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Щодня на Львівщину прибуває один або два евакуаційних потяги – «Харків-Львів» та «Покровськ-Дніпро-Львів». На добу – це від трьохсот до півтори тисячі людей.

Так, ми очікуємо збільшення кількості переселенців з осені, адже через бойові дії в східних і південних областях України можуть виникнути проблеми з початком опалювального сезону», – розповів очільник Львівщини.

Він зазначив, що головний виклик зараз не кількість людей, а в розселенні вразливих категорій населення – людей з інвалідністю, людей похилого віку. На Львівщині функціонують 22 спеціалізовані заклади, проте вони майже повністю заповнені. Зараз у 15 з них планують облаштувати додаткові ліжкомісця – для цього передбачили кошти в обласному бюджеті.

«Для внутрішньо переміщених осіб облаштовують житло у гуртожитках професійно-технічних закладів освіти, які раніше не використовували. Зараз триває реконструкція таких гуртожитків у межах обласної Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів», на реалізацію якої в обласному бюджеті передбачили 167,5 млн грн», – додав Максим Козицький.

Поспілкувалися і про можливості для релокованого бізнесу. Нагадаємо, що Львівщина – лідер за кількістю релокованих підприємств.

«Станом на сьогодні у Львівську область переїхали 197 компаній, які перевезли виробничі потужності та працівників, та вже на території Львівщини створили понад 4800 робочих місць. 125 релокованих компаній вже розпочали свою діяльність у нашій області, решта – ще в процесі перевезення, монтажу, ремонту тощо», – зазначив Максим Козицький.

Очільник Львівщини наголосив, що область готова до нової хвилі переселенців, і додав, що близько 70% з тих, хто переїхав у Львівську область, намагаються переходити на українську мову.

«Дякую організаторам зустрічі та всім, хто знайшов можливість сьогодні бути тут. У час війни влада і засоби масової інформації повинні працювати злагоджено – для висвітлення правдивої інформації та ефективної боротьби зі засиллям фейків і пропаганди.

Щирі вітання вашим областям, знайте, що Львівщина – разом з усією Україною! Ми віримо в перемогу! Якщо ми всі разом будемо вірити у власні сили, у Збройні Сили, ніхто нас не здолає!», – зазначив Максим Козицький.

У межах престуру Львівщиною журналісти ознайомляться з роботою релокованих підприємств, місцевих фермерських господарств і закладів культури.

 

На Дрогобиччину переїхали 14 підприємств: на чому спеціалізуються

Харківська фабрика Т Престиж почала випуск продукції у Дрогобичі

Стало відомо, які підприємства на Львівщині найбільше постраждали від війни

До Львова переїхало підприємство з виробництва шоломів (відео)

фНа Львівщині почали шити розвантажувальні жилети для військових

Почалися ракетні обстріли за 1,5 -2 км від нашого цеху: на Львівщину переїхав виробник натуральної кави

На Львівщину переїжджає один з найбільших в Україні виробник матраців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів