Росія готує прорив дамби ГЕС у Новій Каховці: яка мета, - ISW

17:06 20 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Російські війська готують інформаційну базу для нападу на ГЕС у Новій Каховці Херсонської області та покладання відповідальності за це на українські сили.

Прорив цієї дамби на Дніпрі не лише сповільнив би український наступ на півдні, а й відвернув би увагу від поразок росіян у регіоні.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW, США), пише Dailylviv.com.

«Кремль міг би використати таку атаку під фальшивим прапором, щоб затьмарити інформацію про третій, принизливий відступ російських військ, цього разу із західної частини Херсонської області. Така атака також вписувалася би в ширшу дезінформаційну російську операцію, спрямовану на те, щоби представити Україну як терористичну державу, яка навмисно атакує мирних жителів», — йдеться в останньому аналізі Інституту.

Генерал Сєргєй Суровікін, який командує російськими військами в Україні з 8 жовтня, повідомив 18 жовтня, що отримав інформацію про заплановану атаку українців на гідроелектростанцію в Новій Каховці, яка, як він пояснив, призведе до руйнівної повені в Херсонщині, — нагадує американський аналітичний центр. Ймовірно, російські військові вважають, що прорив дамби перешкодить або сповільнить переправу через Дніпро в цьому районі українськими військами, які просуваються на схід.

Також росіяни готують інформаційну підтримку, щоб обґрунтувати заплановане виведення своїх військ із частини Херсонської області й відвоювання українцями значної частини окупованої території в цьому регіоні, — зазначають американські аналітики. Суровікін попередив про необхідність ухвалення «важких рішень» у цьому районі, а голова окупаційної влади області Володимир Сальдо оголосив про часткову евакуацію мирного населення.

Аналітики Інституту зазначають, що «евакуація» мирного населення з окупованої Херсонщини використовується як прикриття для примусового переселення українців на територію Росії. Мета цієї операції — перешкодити економічній відбудові України після повернення їй окупованих територій, і, насамперед, підтримати російську кампанію етнічних чисток, яка спрямована на викорінення української нації та знищення її культури, - зазначає аналітичний центр. Додано, що росіяни також можуть тиснути на «евакуйованих» українців, щоби вони вступали в російські збройні сили й таким чином компенсували втрати та недоліки внаслідок помилок часткової мобілізації.

ЗСУ замикають кільце під Херсоном: можуть захопити 15 000 росіян,- генерали США

Пентагон: український контрнаступ на Херсонщині дав обнадійливі сигналиHIMARS відрізали росіян від постачань техніки і особового складу з Криму

США бачать, що українські збройні сили повертають села під Херсоном

Що відбувається на херсонському напрямку - пояснення експерта

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів