У Києво-Могилянській академії заборонили мову СВОлоти

10:59 28 січня 2023 р.

Фото до новини

На сесії Академічної конференції університету Києво-Могилянської академії 27 січня заборонили спілкуватися російською мовою в навчальному закладі.

Про це повідомив голова наглядової ради Національного університету Києво-Могилянської академії (НаУКМА) Геннадій Зубко, пише Dailylviv.com.

"В стінах Національного університету "Києво-Могилянська академія" вживати мову держави-агресора – російську – ЗАБОРОНЕНО. Якщо викладання російською не ведеться в університеті вже дуже давно, то тепер заборона стосується і спілкування між собою мовою окупантів у Могилянці. Це стосується абсолютно всіх: викладачів, студентів, адміністративного персоналу.  Ця норма прописана у нових Правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА, які сьогодні затвердили на 40 сесії Академічної конференції університету", - йдеться в повідомленні Геннадія Зубка.

Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт заявив, що жодних покарань за вживання російської не буде і ніхто не буде спеціально відстежувати мову спілкування людей між собою. Про це він сказав ВВС News Україна, коментуючи заборону в НаУКМА використовувати російську мову.

У нових правилах також прописані норми щодо дистанційного навчання та його цифрових форматів, гнучких форм робочих графіків, обліку робочого часу тощо.

Нагадаємо, що Росія називає свою варварську агресію в Україні СВО (Спеціальна воєнна операція). Відповідно, її учасників найліпше називати - СВОлота (російською - СВОлочь).

Академічний тлумачний словник української мови подає такі значення слова "сволота": Підлі люди; мерзотники. Покидьки (лайливо).

У Кремлі також добре знають, чому назвали повномасштабний напад на Україну - СВО, оскільки у російській мові значення слова "сволочь" ще ширші: "сволота", "сброд", "мерзавец", "скотина", "подлец", "подонок", "тварь", "мразь", "мразота", "шайка", "свора". В однині також - "сволочник".

Російської мови не буде в Києві у комунальних закладах дошкільної та загальної середньої освіти

Мовне щеплення від Росії, - експерти

У Польщі допомагають біженцям з України обходитися без російської мови

Кому українська мова стала ріднішою: у центрі, на півдні й сході країни

Українська мова матиме законодавчий захист в ЄС

У Львові внутрішньо переміщених осіб навчатимуть української мови

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів