Президент Польщі прийняв присягу нового уряду, який не має підтримки у парламенті

19:56 27 листопада 2023 р.

Фото до новини

Польські оглядачі вже називають новий уряд «двотижневим», бо прем'єр і мінстри мають два тижні, щоб отримати у Сеймі вотум довіри.

Про це повідомило Радіо Свобода, пише DailylViv.com.

Польський президент Дуда прийняв присягу в нового уряду Моравецького. Серед 18 прізвищ - 10 жінок. Міністром оборони залишився Маріуш Блащак. 

Марлена Малонг, яка була міністром соціальної політики, стала міністром розвитку і технологій, а нинішній міністр з європейських справ в Раді міністрів Шимон Шинковський вель Сенк очолить Міністерство закордонних справ.

Інші міністерства очолили нові люди, але усі – з об’єднаної правиці.

"Це – рекорд в історії Польщі від 1989 року, коли так багато жінок в уряді, і вони займуть надзвичайно важливі й відповідальні посади», – сказав після церемонії Анджей Дуда.

Читайте також: Дональд Туск схвалив угоду між польською Службою військової контррозвідки і російською ФСБ

Польські оглядачі вже називають новий уряд «двотижневим», бо Моравецький і його міністри мають два тижні, щоб отримати у Сеймі вотум довіри. Попередньо, відомо, що новий уряд не має підтримки більшості в польському парламенті. 

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, перемогла владна партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського. Політсила здобула 194 мандати, проте цього не достатньо, щоб створити парламентську більшість і сформувати уряд. Для цього треба щонайменше 231 депутатський голос.

Натомість три опозиційні партії – «Громадянська коаліція», «Третій шлях» і «Нова лівиця», разом здобули 248 депутатських мандатів. Лідери партій «Громадянська платформа», Польща 2050, Польської селянської партії і Лівих підписали коаліційну угоду в Сеймі 10 листопада.

Якщо «Право і Справедливість» не зможе отримати вотум довіри й сформувати уряд, коаліція зможе запропонувати своїх кандидатів в окремі міністерства.

Читайте також: Качинський переміг Туска у сеймі, але програв йому в сенаті — результати виборів у Польщі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів