Нардепка зі Львова проти навчання іноземних студентів в Україні російською мовою

17:55 13 червня 2021 р.

Фото до новини

Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендує Верховній Раді України ухвалити за основу та в цілому законопроект щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства (реєстр. № 3717).

Основні запропоновані зміни стосуються мови ведення навчального процесу та обов’язку закладу вищої освіти забезпечити опанування такими учнями державної мови. Про це повідомив офіційний сайт Верховної Ради України, пише Dailylviv.

Ухвалення акта, зокрема, створить умови для зміцнення європейських засад функціонування вітчизняної системи вищої освіти, що сприятиме її зближенню з іншими країнами. Законопроект підтримали Міністерство освіти і науки та громадська організація «Спілка ректорів вищих навчальних закладів України».

Народний депутат Юлія Гришина, представляючи документ, наголосила на необхідності спростити доступ білоруських студентів до навчання в українських закладах освіти – з цією метою створено робочу групу. 

Парламентарка Наталія Піпа запропонувала сформулювати таку норму: «для іноземних громадян навчання може здійснюватися англійською або іншими офіційними мовами Європейського Союзу», що дасть змогу навчатися всіма європейськими мовами, окрім російської, як мови країни-агресора.

Нині в Україні здобувають освіту понад 70 тисяч іноземців, а відтік цих студентів становить 10 відсотків. Згідно з дослідженнями,  найбільш затребуваними мовами навчання для іноземних студентів є англійська (59%), російська (26%) та французька. Є запит на розширення цього переліку, зокрема, від Румунії, Угорщини та Марокко. 

УЄФА залежить від грошей Газпрому, тому Росія з української форми вихолощує зміст

Енкаведистський садизм на Донбасі у виконанні росіян і сепаратистів проти громадян України, - звіт

Росія не змінює своїх ворожих дій щодо інших держав

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів