Претендентки на посаду нового голови НАТО

11:52 1 квітня 2023 р.

Фото до новини

Урсула фон дер Ляєн і Христя Фріланд. Кая Каллас відмовилася.

Про те, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн претендує на пост генсека НАТО, повідомив британський таблоїд The Sun з посиланням на дипломатичні джерела, пише Dailylviv.com.

Термін Урсули фон дер Ляєн на посаді президента Європейської комісії закінчується лише наступного року. Проте дипломатичне джерело каже, що низка держав-членів НАТО запропонували їй взяти на себе керівництво альянсом уже цього жовтня.

Колишній міністр оборони Німеччини, однак, зіткнеться з важкою битвою, щоб виграти непрозорий процес відбору. Лондон, найімовірніше, заблокує її кандидатуру.  

На посаду генсека НАТО немає формальних виборів - Альянс з 30 країн-членів приватно обирає нового лідера шляхом консенсусу.

Чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг, який на цій посаді з 1 жовтня 2014 року, мав скласти повноваження ще минулого року і планував очолити центральний банк у рідній Норвегії, але у зв’язку з нападом РФ на Україну термін його повноважень вирішили продовжити до 30 вересня 2023 року. 

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд, наполовину українка, також бере участь у виборах. Але джерело в НАТО припустило, що вона навряд чи отримає цю посаду через нездатність Канади досягти цільового показника Альянсу щодо витрат на оборону двох відсотків ВВП.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас також була запропонована на цю посаду, але, як кажуть, вона відмовилася від участі у виборах.

Американський генерал традиційно обіймає посаду Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі.

Коли і хто замінить генсека НАТО Столтенберга

Наступним генсеком НАТО може стати Христя Фріланд, матір якої - українка

Жахлива війна в Україні може перетворитися на повномасштабну війну між НАТО й Росією, - Столтенберг

Росія має намір розпочати новий наступ в Україні, - генсек НАТО

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів