Коли і хто замінить генсека НАТО Столтенберга

14:48 12 лютого 2023 р.

Фото до новини

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг завершить свій термін повноважень, як і планувалося, у жовтні 2023 року, заявила речниця альянсу після того, як газета повідомила про подальше продовження його мандату.

Про це повідомила агенція Reuters, пише Dailylviv.com.

«Мандат генерального секретаря Єнса Столтенберга продовжувався тричі, і він пропрацював загалом майже дев’ять років, – заявила речниця НАТО Оана Лунгеску пізно в суботу. - Повноваження генерального секретаря закінчується в жовтні цього року, і він не має наміру домагатися ще одного продовження свого мандату».

Раніше видання Welt am Sonntag повідомляло, що термін повноважень Столтенберга знову продовжать, оскільки альянс прагне зберегти стабільність під час війни в Україні.

Столтенбергу, економісту за освітою та колишньому лідеру Лейбористської партії Норвегії, минулого року вже продовжували термін його повноважень у НАТО.

Він був прем’єр-міністром Норвегії з 2000 по 2001 рік і з 2005 по 2013 рік, а наступного року - 2014-го - став головою НАТО. У 90-х роках він також був міністром фінансів і міністром енергетики в уряді Норвегії.

Welt повідомила, що члени альянсу хотіли дати Столтенбергу можливість головувати на 75-му ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні в квітні 2024 року. Столтенберг також міг би стати президентом Світового банку, коли Девід Малпасс, американський економіст, 13-й президент Світового банку з 9 квітня 2019 року, піде у відставку приблизно в той же час.

Рішення про те, хто стане наступником Столтенберга, ще не прийнято, але прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес і міністр оборони Великобританії Бен Воллес є одними з головних кандидатів на цю посаду, повідомляє Welt.

Нагадаємо, що у понеділок, 13 лютого 2023 року, о 13:00 за центральноєвропейським часом Генеральний секретар НАТО проведе брифінг для преси напередодні зустрічі міністрів оборони країн НАТО, яка відбудеться 14-15 лютого 2023 року в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Наступним генсеком НАТО може стати Христя Фріланд, матір якої - українка

Жахлива війна в Україні може перетворитися на повномасштабну війну між НАТО й Росією, - Столтенберг

Росія має намір розпочати новий наступ в Україні, - генсек НАТО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів