Місто Дубляни покинуло Львівську МТГ за рішенням суду у Києві

18:51 24 вересня 2021 р.

Фото до новини

Окружний адміністративний суд міста Києва виключив місто Дубляни зі складу Львівської громади. Це рішення суд ухвалив 22 вересня за позовом мешканця Дублянів, координатора Комітету захисту прав громад Віталія Горбатенка.

Про це Віталій Горбатенко повідомив у ФБ, пише Dailylviv.com. Він подав позов до суду у лютому 2021 року. До участі у справі суд тоді залучив Львівську обласну державну адміністрацію та Міністерство розвитку громад і територій України у ролі третіх осіб.

"Рішенням суду Дубляни виключено зі складу Львівської територіальної громади!

22 вересня 2021 року у справі за номером № 640/32312/20 Окружний адмінсуд м. Києва частово задовільнив мої позовні вимоги до Кабміну та вирішив "виключити Дублянську територіальну громаду Жовківського району зі складу Львівської територіальної громади з адміністративним центром у м. Львів".

Основна аргументація суду - це відсутність добровільності при об'єднанні територіальних громад.

Суд зазначає, що в ході розгляду справи встановлено порушення прав та охоронюваних законом інтересів позивача шляхом включення останнього до спроможної територіальної громади за відсутності такого волевиявлення та наявності рішення про його об'єднання з іншою територіальною громадою.

Вказані порушення принципів добровільності, відкритості та прозорості при формуванні перспективного плану формування територій громад Львівської  області в частині, що стосується Дублянської територіальної громади, на думку суду, мало своїм наслідком порушення принципів місцевого самоврядування.

Перед скандальними рішеннями ЛОДА та Кабміну про насильне приєднання до Львова навколишніх громад я зазначав можновладцям, що це йде врозріз з Конституцією, Європейською хартією місцевого самоврядування, ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" та ЗУ "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Громади будуть оскаржувати неправомірні рішення, але в той час домінувала політична воля, а не верховенство права.

Прогнозую, що зараз почнеться вереск ЗМІ, наближених до міського голови Львова, як і у випадку з рішенням щодо Малехова. Але сувора реальність така, що Львову немає чим похвалитися щодо поліпшення життя у приєднаних громадах. Для прикладу замість обіцяної частки із 500 млн грн реверсної дотації, які Львів віддавав у держбюджет, Дубляни отримують дирку від бублика".

Садовий обіцяє не закривати лікарню в Дублянах, але хоче взяти її приміщення на баланс Львова

Студенти з Дублянів хочуть до Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів