Литва передає Україні системи протиповітряної оборони

17:02 12 січня 2023 р.

Фото до новини

Напередодні до Львова з офіційним візитом завітали Президент України Володимир Зеленський, Президент Польщі Анджей Дуда та Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Глави держав підписали спільну декларацію, а потім дали спільну пресконференцію для представників українських та закордонних ЗМІ.

Рішучість народу Литви підтримати Україну є безпрецедентною. 95 % населення країни виступають за гуманітарну допомогу, 70 % жертвували Україні гроші та речі. Литва cтаном на 2022 році надала Україні підтримку на 660 млн. євро, з яких 240 млн. євро - військова допомога.

Президенти України, Литви та Польщі підписали у Львові спільну декларацію за результатами другого саміту Люблінського трикутника.

«Ми ніколи не втомимося підтримувати боротьбу України за свободу, і ніколи не дамо іншим забути цю боротьбу. Литва продовжуватиме цю допомогу до перемоги. Ми хочемо, щоб ця війна закінчилася якнайшвидше перемогою України. Ми робимо все можливе, щоб надавати підтримку Україні, зокрема, у військовій сфері. Сьогодні я привіз добрі новини для України: ми передаємо системи протиповітряної оборони та певні зенітні установки, які мають допомогти вам із цією боротьбою», - наголосив Президент Литовської Республіки.

Рада Державної Оборони Литовської Республіки підтвердила, що військова допомога буде продовжена через підприємства оборонної промисловості Литви, а для закупівлі зброї Україні будуть зроблені фінансові внески в міжнародні ініціативи та фонди. Міністерство національної оборони Литви вже передбачило у своєму бюджеті 40 мільйонів євро. Литва також сприятиме навчанню українських військових, поповненню та ремонту української військової техніки.

Зараз із Литви до України прямують сотні генераторів і трансформаторів електроенергії, призначених для відновлення енергетичного сектору країни після бомбардування цивільної інфраструктури росією.

«Я пишаюся народом Литви, неурядовими організаціями, державними підприємствами, муніципалітетами – усіма, хто відгукнувся на заклик допомогти народу України залишитися неушкодженим цієї холодної зими. Литовські муніципалітети, до яких я звернувся разом із Червоним Хрестом місяць тому, вже передали майже сотню потужних генераторів, деякі з них відмовилися від запланованих різдвяних зустрічей, щоб заощаджені кошти направити на допомогу Україні», - підсумував Гітанас Науседа.

Пресконференція Президентів України, Польщі та Литви у Львові/ фото ЛОВА

Литва надає Україні нову допомогу на 10 млн євро

Поворотний момент в історії: Литва - перша країна ЄС, яка відмовилася від російського газу

Наступна країна, яку бажатиме захопити Путін, – це Литва, - секретар РНБО

Литва розширить блокування транзиту рашистських товарів до Калінінграду

У Литві організовують тренування для українських військових

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів