Допомогу медіатора на Львівщині надають поки що у трьох районах

20:56 16 грудня 2021 р.

Фото до новини

15 грудня 2021 року набув чинності Закон України «Про медіацію».

Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту, принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою. Про це повідомляє Міністерство юстиції, пише Dailylviv.com

Інститут медіації широко застосовується у світовій та європейській практиці та дає змогу сторонам конфлікту мирно врегулювати спір, при цьому не позбавляючи їх можливості звертатися до суду для реалізації права на правосуддя.

Медіація — це один із видів альтернативного врегулювання спорів. За допомогою цієї процедури можна владнати конфлікт без звернення до формальної системи судочинства. Налагодити комунікацію між сторонами конфлікту та досягти згоди допомагає нейтральний посередник — медіатор.

Медіація — позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Передбачена законом процедура медіації може застосовуватися, зокрема, у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних справах, а також про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Упродовж трьох місяців від дня набрання чинності Закону «Про медіацію» вносяться зміни, зокрема, до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України. Передбачається, що у разі якщо під час підготовчого судового засідання сторони домовляться провести позасудове врегулювання спору шляхом медіації, суд повинен зупинити провадження у справі. Якщо за результатами процедури буде досягнуто згоди, суд поверне позивачу 60% сплаченого судового збору.

Також медіація має бути запропонована для вирішення спору, що виникає при соціальній роботі з сім’ями, дітьми та молоддю.

Допомогу у забезпеченні доступу до медіації можна отримати на сьогодні у форматі офлайн або онлайн на базі семи місцевих центрів  безоплатної правової допомоги: Одеського, Вінницького, Київських правобережного та лівобережного, Івано-Франківського, Миколаївського, Львівського та Стрийського. Вони співпрацюють з медіаторами та спеціалізованими організаціями для надання клієнтам послуг медіації на умовах pro bono.

У 2021 році працівники системи поінформували 869 клієнтів про можливість вирішити спір за допомогою медіації. У межах налагодженої співпраці з надавачами послуг медіації 102 клієнтам системи запропоновано скористатися послугою медіації на базі системи БПД. Більшість спорів (80,4%) стосувалися сімейних, родинних та спадкових відносин, значно менше — житлових, трудових та інших спорів. Водночас знову більшість цих спорів (41%) стосувалися прав та інтересів дітей. 51 справа цього року була передана на медіацію.

На Львівщині відкрито шість центрів з надання безплатної вторинної правової допомоги

Для 9-ти районів Львівщині створили «захисні буклети»

У Львові впровадять відновне правосуддя

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів