У Львові впровадять відновне правосуддя

16:40 6 вересня 2019 р.

Фото до новини


Фото: vchasno.com

Львів і ще шість регіонів стануть у вересні стартовими майданчиками для впровадження в Україні відновного правосуддя, яке передбачає залучення усіх сторін злочину до усунення нанесеної шкоди.

Про це повідомили в п’ятницю, 6 вересня, у Львівській міськраді, де також розповіли: «Фокус з «вини» порушника зміщується на «відповідальність» за скоєне. Завдяки процесу медіації потерпілий та порушник почнуть спілкуватись. Потерпілий зможе описати пережите, а порушник пояснити мотиви свого вчинку. Це дасть змогу потерпілому психологічно пережити те, що відбулося і відновити почуття безпеки. Порушник отримає змогу бути вислуханим, взяти відповідальність за скоєне та залагодити шкоду».

«Презентація проекту розпочнеться 12 вересня о 11.30 у приміщення Апеляційного суду Львівської області на площі Соборній (№7). Проект будуть представляти у кожному регіоні троє підготовлених медіаторів (посередників у конфлікті), які співпрацюватимуть з судами, поліцією, прокуратурою та органами соціального захисту», – поінформували також у міськраді.

«Реалізація проекту триватиме до квітня наступного року і має на меті популяризувати медіацію між потерпілим і правопорушником у кримінальних справах та впровадити відновне правосуддя в Україні. Учасники пілотного проекту спільно з експертами кримінальної юстиції розроблять рекомендації щодо застосування механізму медіації у кримінальних справах. Впровадження відновного правосуддя посилить відчуття справедливості в учасників судових процесів та підвищить довіру до системи правосуддя», – розповіли також у міськраді.

«Впровадження відновного правосуддя в Україні реалізується громадською організацією «Інститут миру та порозуміння» у партнерстві з Верховним Судом, за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй (ФДООН («UNDEF»). У Львівському регіоні партнером проекту є Львівський центр медіації. За словами координаторки проекту, медіаторки Ірини Федорич, відновне правосуддя дозволяє вийти за межі встановленої законом «об'єктивної» справедливості, переглянути систему покарань та мати реальний вплив на профілактику злочинів», – повідомили також у міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів