Депутати не підтримали збільшення штату працівників Львівської міськради

16:53 4 липня 2024 р.

Фото до новини

Виконавчий орган наполегливо переконує, що урядовців у Ратуші має бути ще більше, ніж 1,5 тисячі.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com. Сьогодні на сесії Львівської міськради розглянули питання про внесення змін до структури виконавчих органів. Йшлося про те, аби додати працівників на критично важливі напрямки, зокрема на управління соцзахисту та у Центри надання адміністративних послуг. 

Зараз працівники соцзахисту відповідають за всі організаційні процеси для відшкодування руйнувань, заподіяних ракетними ударами: від виїзду на місце руйнувань і надання консультацій мешканцям, до участі у зустрічах з мешканцями і розгляді та опрацюванні документів на відшкодування. Також працівники соцзахисту повинні перевіряти факт постійного догляду військовозобов'язаними за батьками, якщо ті мають інвалідність або потребують постійного догляду за висновком лікаря. А працівники ЦНАПів, наприклад, допомагають оновлювати дані військовозобов’язаним.

«Ми зверталися сьогодні на пленарне засідання з питанням збільшити загальну чисельність на 150 осіб. Для того, щоб збільшити кількість працівників соціального захисту, у ЦНАПАх, а також інспекторів з паркування – тобто це ті робочі спеціальності, пов’язані зі збільшення кількості послуг, які нам, як місту, у час війни наклали додатково. Це велика робота з відшкодування руйнувань, заподіяних ракетними ударами, забезпечення мобілізаційних процесів тощо.

Також ми порівняли співвідношення чисельності населення і чисельності працівників міської ради міст України і Європи. І тут Львів має найнижчі показники. У нас в рази менше працює урядників, і це вже починає відчуватися, тому що деякі речі не зовсім вчасно вдається організувати і виконати, а законодавець чітко ставить питання що і як має бути», - зауважив мер Львова Андрій Садовий.

Про кризову ситуацію з браком працівників заявляють в управління охорони історичного середовища, адже в зоні їх відповідальністю зараз є понад 2500 пам'яток культурної спадщини. 

«Для порівняння з іншими містами України аналогічне управління у Дніпровській міськраді теж складається з 13 осіб, але там відповідають лише за 500 пам'яток, а в Луцьку на 100 пам'яток спадщини є 28 міських посадовців. Якщо порівняти з європейськими містами, то ситуація ще сумніша. У місті Ляйпціг 23 управлінці та окремі підприємства слідкують за 1500 історичними пам'ятками.

13 працівників управління історичного середовища Львова мають не лише найбільшу кількість пам'яток серед українських міст, але і найбільше обов'язків. Лише управління у Львові складає приписи, протоколи щодо порушників, одночасно займається тендерами по реставрації і укладенням охоронних договорів. Такий штат працівників є історично найменшим за останні 20 років, що не відповідає потребам міста, внесеного у список спадщини ЮНЕСКО», — говорить керуюча справами виконавчого комітету Наталя Алєксєєва.

«Станом на сьогодні загальна чисельність працівників виконавчих органів міської ради складає 1471 особа. За результатами аналізу, який провів юридичний департамент, ми визначили коефіцієнт кількості посадовців на одну тисячу населення. Станом на сьогодні, у порівнянні з такими містами як Харків, Дніпро, Івано-Франківськ, Тернопіль, Львів має найменший коефіцієнт – це 1,86, хоча загальний коефіцієнт по Україні становить 2,8 посадових особи місцевого самоврядування на одну тисячу населення. Якщо проаналізувати чисельність у містах Європи, то середній коефіцієнт складає 3,5 і більше посадових осіб на одну тисячу населення.

Це питання не було підтримане сьогодні, і ми будемо повторно звертатися на пленарне засідання», - пояснила Гелена Пайонкевич, директорка юридичного департаменту Львівської міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів