Депутатам місцевих рад заборонили голосувати через конфлікт інтересів

12:02 3 грудня 2020 р.

Фото до новини

Верховна Рада заборонила голосування депутатів місцевих рад в умовах конфлікту інтересів. Відповідний законопроект №3034а народні депутати схвалили за основу та в цілому.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання ВР, пише DailyLviv.

За документ проголосували 267 нардепів.

Закон "Про запобігання корупції" забороняє вчиняти дії в умовах конфлікту інтересів. Водночас стаття 59-1 закону "Про місцеве самоврядування в Україні" дозволяє депутату голосувати на пленарних засіданнях в умовах конфлікту інтересів, просто заявивши про його наявність.

Верховна Рада ухвалила закон щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, яким забороняється голосувати за рішення місцевих рад, де є конфлікт інтересів у таких осіб.

Згідно з законом, врегулювання конфлікту інтересів у діяльності сільських, селищних, міських голів, секретарів, депутатів сільської, селищної, міської ради, заступника голови, депутатів районної, обласної, районної у місті ради здійснюється відповідно до Закону України "Про запобігання корупції". Це означає, що в разі виникнення конфлікту інтересів вказані особи зобов'язані: повідомити про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів та не вчиняти дії та не приймати рішення в умовах реального конфлікту інтересів.

Як пояснив народний депутат із фракції «Слуга народу» Дмитро Гурін, після ухвалення закону депутати місцевих рад та сільські, селищні і міські голови не мають права голосувати за рішення відповідних рад, якщо в них є конфлікт інтересів.

Законопроєкт про внесення змін до статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів був зареєстрований ще 27 серпня 2020 року вісьмома депутатами з різних фракцій.

Довідково

Закон України “Про запобігання корупції” виокремлює два види конфлікту інтересів:

  • Потенційний конфлікт інтересів – у особи наявний приватний інтерес у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.
  • Реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес – будь-який майновий чи немайновий інтерес особи. Такий інтерес може зумовлюватись особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, а також іншими обставинами.

Невід’ємною складовою конфлікту інтересів є службові/представницькі повноваження та вплив (можливість впливу) приватного інтересу на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій під час реалізації таких повноважень.


Депутатська трійка скликає сесію ЛМР у п'ятницю. Запрошують міського голову Андрія Садового

Головою Львівської обласної ради обрали Ірину Гримак з ЄС. Бюлетені хочуть перевірити в поліції

Депутати Львівської облради ставили корупціогенні позначки у бюлетенях таємного голосування за голову ради

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів