Головою Львівської обласної ради обрали Ірину Гримак з ЄС. Бюлетені хочуть перевірити в поліції

14:42 1 грудня 2020 р.

Фото до новини

Такі результати таємного голосування депутатів, що відбулося сьогодні у сесійній залі Львівської обласної ради. Перед ним у залі сталася гаряча дискусія щодо позначок у бюлетені і виступів двох кандидатів з програмами.

За Ірину Гримак проголосували 61 депутатів з усіх 82-х, які одержали бюлетені. Три бюлетені були зіпсовані. За Йосипа Ситника проголосувало 5 депутатів, пише DailyLviv.

Раніше Ірина Гримак працювала заступником голови Львівської обласної державної адміністрації у час, коли її очолював Олег Синютка, нинішній голова Львівської територіальної організації партії "Європейська солідарність", народний депутат.

У бюлетень для таємного голосування було внесено дві кандидатури: 1. Ірина Гримак ("Європейська солідарність")  - за пропозицією керівника фракції Олега Дуди. 2. Йосип Ситник ( ВО "Свобода") - за пропозицією однопартійця Олега Панькевича.

Колишній голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який також став депутатом нового скликання облради від партії "Європейська солідарність", склав свої повноваження і залишився лише рядовим депутатом. 

Керівником депутатської фракції партії "Європейська солідарність" у Львівській обласній раді став Олег Дуда. 

Депутат від ВО "Свобода" Олег Панькевич висловив зауваження щодо форми бюлетеня, в якому закладена можливість протизаконного контролювання таємного голосування - у ньому, переконаний депутат, має бути затверджена лише одна позначка.

Також Олег Панькевич запропонував обговорити кандидатури на посади голови обласної ради перед голосуванням. 

Керівник фракції "Самопоміч" Любомир Зубач також застеріг від того, щоб різні позначки у бюлетені якимось чином не означали про якусь попередню таємну домовленість щодо результатів голосування. 

Натомість голова тимчасової лічильної комісії зауважила, що голосування відбувається чітко за чинним регламентом Львівської обласної ради. 

Депутат-кандидат на посаду голови облради Йосип Ситник домігся виступу і заявив, що найбільша партійна фракція - "Європейська солідарність" - не повинна монопольно диктувати свої умови решті депутатів. "Дехто ще нічого не отримав, але вже все поділив", - сказав Йосип Ситник.

Після нього виступила голова тимчасової президії облради, яка вела засідання сесії, Ірина Гримак. Вона закликала депутатів припинити довиборчу боротьбу і стати партнерами. Кандидатка наголосила, що пройшла всі щаблі у владі. 

Та невгамовний свободівець Олег Панькевич після виступу Гримак все ж наполягав на внесення у бюлетень лише однієї позначки, за якою не можна було би відрізнити - хто і за кого голосував. Таким чином депутат запідозрив, що деякі фракції попередньо домовилися робити свої позначки у бюлетені, за якими можна буде зрозуміти фракційний вибір. 

Член лічильної комісії Едуард Леонов  (ВО "Свобода") після оприлюднення результатів таємного голосування виступив  з трибуни з окремою думкою і заявив, що були різні позначки в бюлетенях, які свідчать про корумпований вплив і зовнішній контроль за голосуванням депутатів. Депутат Леонов сказав, що буде подавати заяву в поліцію з цього приводу і закликав не знищувати бюлетені. Його підтримав у цьому однопартієць Олег Панькевич.

У роботі сесії оголошена чергова перерва. Треба ще  як мінімум обрати першого заступника голови і заступника голови. 

Дві кандидатури на посаду голови Львівської обласної ради

Перша сесія новообраної Львівської облради 1 грудня (трансляція наживо)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів