Британія поставила в Україну крилаті ракети великої дальності Storm Shadow перед контрнаступом, - CNN

12:52 11 травня 2023 р.

Фото до новини

Велика Британія поставила Україні численні крилаті ракети Storm Shadow, що дало українським силам нову здатність завдавати удари великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ.

Про це CNN повідомили кілька високопоставлених західних чиновників, пише Dailylviv.com.

Storm Shadow — це  зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великобританією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. З дальністю стрільби понад 250 км, або 155 миль, це трохи менше за 185-мильну здатність армійських тактичних ракетних систем «земля-земля» (ATACMS) американського виробництва, про які Україна давно просила.

Важливо те, що Storm Shadow має радіус дії, щоб завдати глибоких ударів по контрольованій Росією території на сході України. Західний чиновник повідомив CNN, що Велика Британія отримала запевнення від українського уряду, що ці ракети будуть використовуватися лише в межах суверенної території України, а не всередині Росії. Офіційні особи Великої Британії часто робили публічні заяви, в яких називали Крим суверенною територією України, описуючи його як «незаконно анексований».

Ракета «реально змінює гру з точки зору дальності», — сказав CNN високопоставлений військовий чиновник США, і дає Києву можливості, про які він запитував з початку війни. Як повідомляв CNN, поточний максимальний радіус дії зброї, наданої в Україні США, становить близько 49 миль.

Розгортання ракет відбувається в той час, коли українські сили готуються розпочати контрнаступ, щоб повернути підконтрольні Кремлю території на сході та півдні країни.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його країні все ще потрібно «трохи більше часу», перш ніж розпочати контрнаступ, щоб дозволити надійти в країну більше обіцяної західної військової допомоги.

«З тим, що ми маємо, ми можемо йти вперед і бути успішними», — сказав Зеленський європейським суспільним мовникам в інтерв’ю, опублікованому в четвер. «Але ми втратили б багато людей. Я вважаю, що це неприйнятно».

«Тож нам потрібно почекати. Нам ще потрібно трохи часу», – додав він. Серед постачань, на які Україна все ще чекає, є бронетехніка, включно з танками, яка, за словами Зеленського, «надходить партіями».

Це не перший випадок, коли Британія пішла далі від США в зброї, яку вона готова надіслати Україні. Великобританія була першим союзником, який оголосив, що надсилає сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши поставити 14 танків Challenge 2, перш ніж США оголосили, що невдовзі після цього нададуть танки M-1 Abrams .

Раніше цього року британський прем’єр-міністр Ріші Сунак заявив, що Британія розглядає можливість надсилання зброї великої дальності.

«Ми повинні допомогти Україні захистити свої міста від російських бомб та іранських безпілотників, — сказав Сунак на Мюнхенській конференції з безпеки 18 лютого. — І тому Велика Британія стане першою країною, яка надасть Україні зброю більшої дальності».

А раніше цього місяця британський уряд опублікував оголошення про закупівлю через Міжнародний фонд для України. У повідомленні говориться, що Велика Британія запрошує висловити зацікавленість у купівлі ракет або ракет «дальнього удару» до 4 травня, а з потенційними постачальниками зв’яжуться через місяць. У повідомленні йдеться про «ракети або ракети з дальністю 100-300 км; наземний, морський або повітряний запуск. Вантажопідйомність 20-490 кг».

Офіційні особи США неодноразово наголошували, що вони продовжуватимуть підтримувати Україну «стільки, скільки це буде потрібно», і хоча було надано обладнання на десятки мільярдів доларів, країна, яка опинилася в бойовому стані, продовжувала вимагати більше, щоб перемогти російську армію, у тому числі ракети більшої дальності, такі як ATACMS.

Проте впроловж останнього року США були обережні у наданні Україні зброї, яка могла б допомогти їй завдавати удари на території Росії. Заступник міністра оборони з політичних питань Колін Кал заявив журналістам у серпні, що, за оцінкою США, Україна «наразі не потребує ATACMS для обслуговування цілей, які безпосередньо стосуються поточної боротьби».

Відповідно до MBDA Missile Systems, європейської компанії, яка виробляє ракети, Storm Shadow — це «зброя глибокого удару», здатна «експлуатуватися вдень і вночі за будь-якої погоди», яка має передову навігаційну систему для забезпечення точності.

«Після запуску зброя опускається на висоту місцевості, щоб уникнути виявлення», — йдеться на сайті MBDA. «Після наближення до цілі його бортовий інфрачервоний механізм самонаведення зіставляє зображення цілі зі збереженим зображенням, щоб забезпечити точний удар і мінімальний побічний збиток».

НАСАМС, IRIS-T, Crotale: командувач розповів, як і чим обороняють небо Києва

Україна одержала новітні британські ракети з лазерним наведенням Brimstone 2 (відео)

Великобританія за повний відхід російських військ з території України

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів