Більшість переселенців на Львівщині намагається розмовляти з місцевими мешканцями українською мовою

23:10 31 травня 2022 р.

Фото до новини

Майже половина вимушено переміщених осіб у Львівській області не бачать проблеми мовного непорозуміння з місцевими жителями.

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 13-23 травня у великих містах Львівщини серед постійних мешканців і переселенців, показали, що дві третини опитаних переселенців Львівщини є жителями східних областей України, 19% – прибули з центральних регіонів, 18% – з південних. 62% - це жінки (половина з них мають дітей віком до 17 років). 38% – чоловіки. Середній вік переселенців – 43 роки. 

46% постійно вдома спілкуються російською мовою, 34% – двома мовами (як українською, так і російською), 19% – тільки українською. 

Попри те, що 80% тих, хто недавно приїхав на Львівщину, спілкуються у побуті двома мовами, або лише російською, більшість з них (67%) намагаються з місцевими спілкуватися тільки українською (серед російськомовних таких – 57%, двомовних – 64%). 

46% переселенців не бачать проблеми мовного непорозуміння з місцевими жителями. 41% вбачають у цьому незначну проблему, 12% – значну. Натомість серед місцевих 31% – не бачать у цьому жодної проблеми, 42% вважають цю проблемою незначною, 25% вважають, що це значна проблема. 

61% ВПО вважають, що не існує напруження у відносинах між переселенцями і місцевими жителями, 36% – іншої думки. Серед місцевих жителів про певне напруження говорять 52%, про його відсутність – 42%. 

Переселенці загалом краще оцінюють ставлення до себе місцевих жителів, аніж жителі міст Львівщини оцінюють своє ставлення до внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Так, 49% опитаних переселенців говорять, що ставлення місцевих до них дуже позитивне, ще 32% – скоріше позитивне. Зі свого боку 18% місцевих жителів зазначили, що цілком позитивно ставляться до біженців, 35% – швидше позитивно, 34% – нейтрально. 11% місцевих зазначили, що ставляться до переселенців негативно. 

24% опитаних мешканців Львівщини зазначили, що вже прийняли особисто у себе біженців з інших регіонів країни. Ще 15% – готові прийняти. 57% – не висловили бажання прийняти переселенців. 

Понад 90% біженців хотіли б завести знайомства і друзів серед місцевих жителів. З іншого боку знайти друзів серед переселенців не проти трохи більше половини (56%) місцевих (не мають такого бажання – 34%). 

Людина в біді: переселенці у Стебнику отримали допомогу з Чехії

Перше стаціонарне житло для вимушених переселенців облаштовують у Великих Грибовичах

У Дрогобичі спорудять перший в Україні модульно-каркасний будинок для переселенців

У Стрию розпочали курси з української мови для біженців: з яких міст навчаються

Львівщина оголосила про викупівлю житла для вимушених переселенців

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів