Американський пілот збив чотири радянські МіГи за 30 хвилин

13:44 21 січня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні це найунікальніший американсько-радянський повітряний бойовий бій в історії холодної війни.

Про це інформує CNN, пише Dailylviv.com.

Холодного листопадового дня 1952 року Вільямс збив чотири радянські винищувачі – і став легендою, про яку ніхто не чув понад 50 років.

Нині 97-річному колишньому військово-морському льотчику було вручено Військово-морський хрест, другу за значущістю військову відзнаку на церемонії в Каліфорнії.

Міністр військово-морських сил Карлос Дель Торо заявив у п'ятницю, що серед багатьох пропозицій, які він розглянув щодо вручення нагород моряків, справа Вільямса "вирізнялася над усіма іншими". "Його дії були справді надзвичайними".

Ось що зробив Вільямс, щоб заслужити цю честь.

18 листопада 1952 року Вільямс пілотував на F9F Panther – першому реактивному винищувачі ВМС США – під час Корейської війни.

Він злетів з авіаносця USS Oriskany, який разом з трьома іншими авіаносцями діяв у складі оперативної групи в Японському морі, також відомому як Східне море, за 100 миль від узбережжя Північної Кореї.

Вільямсу, якому тоді було 27 років, і трьом іншим пілотам-винищувачам було наказано здійснювати бойове повітряне патрулювання над найпівнічнішою частиною Корейського півострова, поблизу річки Ялу, яка відокремлює Північну Корею від Китаю. На північному сході знаходиться Росія, яка тоді була частиною Радянського Союзу, яка підтримувала Північну Корею в конфлікті.

Коли чотири літаки ВМС США здійснювали патрулювання, у лідера групи виникли механічні проблеми, і він разом зі своїм супроводом повернувся до оперативної групи біля узбережжя.

Вільямс та його літак-супровід залишилися одні.

Тоді, на їхній подив, було ідентифіковано сім радянських винищувачів МіГ-15, які прямували до оперативної групи США.

«Вони просто не виходили з Росії», — сказав Вільямс в інтерв’ю Американському центру ветеранів у 2021 році.

Обережні командири оперативної групи наказали двом літакам ВМС США стати між МіГами та військовими кораблями США.

Під час цього чотири радянські МіГи повернулися в бік Вільямса і відкрили вогонь, нагадав він.

За його словами, він стріляв по останньому МіГу, який потім випав із радянської групи з чотирьох літаків, а супровід Вільямса слідував за радянським реактивним літаком.

У той момент американське командування на авіаносці наказало йому не вступати в бій з радянськими військами, сказав він.

«Я сказав: «Я заручник», — згадував Вільямс в інтерв’ю.

Вільямс сказав, що він також знав, що, оскільки радянські реактивні літаки були швидшими за його, якби він спробував відірватися, вони зловили б і вбили його.

«У той час МіГ-15 був найкращим винищувачем у світі», він був швидшим і здатним набирати висоти та пікірувати швидше, ніж американські літаки," - сказав він в інтерв’ю.

За його словами, його літак був пристосований для бою повітря-земля, а не повітряних боїв.

Але тепер він один на один з шістьма радянськими реактивними літаками, оскільки три інші МіГи, що відкололися раніше, повернулися.

Виник більш ніж півгодинний повітряний бій, у якому Вільямс постійно обертався та маневрував – єдина область, де F9F міг конкурувати з радянськими літаками – щоб не дати кращим МіГам навести на нього гармати.

"Я був на автоматі, я робив, як тренувався", - сказав він.

"Але в деяких випадках... вони робили помилки", - сказав Вільямс.

Один полетів на Вільямса, але потім перестав стріляти і пірнув під нього. Вільямс вважав, що пілот був убитий його пострілом.

Вільямс описав, як інший МіГ опинився просто перед ним, він влучив у нього зі своєї гармати, і цей МіГ розпався, змусивши Вільямса різко маневрувати, щоб уникнути уламків ворожого літака.

У ході бою Вільямс випустив усі 760 снарядів з 20-мм гармат.

Але радянські літаки завдали ударів і по Вільямсу, вивівши з ладу кермо та крило, залишивши придатними для руху літака вгору-вниз лише ліфти в задній частині літака.

На щастя, сказав він, у цей момент він прямував у керунку оперативної групи США біля узбережжя. Але один з радянських реактивних літаків, що залишилися, все ще був на його хвості.

За його словами, він літав вгору-вниз на американських гірках, а кулі летіли над ним і під ним, коли він рухався, радянський пілот намагався зробити чіткий постріл.

У цей момент літак-супровідник Вільямса знову приєднався до бою, сівши на хвіст радянського літака та відлякавши його.

Але Вільямсу все ще потрібно було виконати кілька важких польотів, щоб повернути пошкоджений реактивний літак на борт авіаносця.

Вільямсу довелося поставити свій літак на палубу авіаносця, що він зазвичай робив на швидкості 105 вузлів (120 миль/год). Але він уже знав, що якщо швидкість знизиться нижче 170 вузлів (195 миль/год), його літак заглухне й зануриться в крижане море.

На палубі авіаносця екіпаж ВМС нарахував 263 пробоїни в літаку Вільямса. 

Згідно з вебсайтом Меморіалу військово-морського флоту, новини про героїзм Вільямса дійшли до верхів, і тодішній президент Ейзенхауер забажав поговорити з пілотом.

«Після бою Вільямса особисто опитали кілька високопоставлених адміралів ВМС, міністр оборони, а також президент, після чого йому було наказано не говорити про свою участь, оскільки офіційні особи побоювалися, що інцидент може спричинити руйнівне зростання напруженості між США та Радянським Союзом і, можливо, розпалити Третю світову війну», – йдеться на сайті.

Записи повітряного бою Вільямса були негайно засекречені офіційними особами США, і Вільямс присягнувся зберігати таємницю, Це означало, що знадобиться понад п'ять десятиліть, перш ніж його перемоги зможуть бути повністю визнані.

У 1953 році Вільямс був нагороджений Срібною зіркою, але тоді не згадували радянські літаки, а тільки «ворожі» і йшлося лише про три збиті літаки. Четвертий не був відомий до оприлюднення російських записів у 1990-х роках.

Тож лише у 2002 році, коли записи були розсекречені, Вільямс зміг розповісти про цей бій найближчим людям.

«До кінця його успішної військово-морської кар'єри та впродовж десятиліть після виходу на пенсію подробиці повітряного бою Вільямса з радянськими МіГами над Північною Кореєю залишалися таємницею», — повідомляє Міністерство оборони США.

У наступні роки групи ветеранів, які довідалися, що він зробив, казали, що Срібна зірка була недостатньою нагородою для Вільямса, а деякі казали, що він повинен отримати найвищу військову нагороду – Медаль Пошани.

У грудні минулого року, через понад 70 років після повітряної битви в Корейській війні, Дель Торо заявив, що «Срібна зірка» Вільямса повинна бути підвищена ​​до хреста ВМС.

Сьогодні це найунікальніший американсько-радянський повітряний бойовий бій в історії холодної війни.

У Конгрес США внесли законопроєкт про навчання українських пілотів на винищувачах НАТО

Українські льотчики готові опанувати американські літаки F-15,16,18 (відео)

Пілот ЗСУ рятує літак під час обстрілу аеропорту (відео)

Українські літаки Су-27 та МіГ-29 знищують броньовану техніку та живу силу загарбника

Україна має більше літаків, ніж два тижні тому

США та Польща розглядають можливість надання Україні літаків радянських часів

Українські ЗС збили російський літак зі сотнями десантників рф завдяки розвідці США

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів