Стояти за партами-конторками учні будуть у трьох школах Львова з першого до одинадцятого класу

18:04 6 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Першокласники у трьох навчальних закладах, а саме школі №31, ліцеї ім. В. Стуса та ліцеї №52 ім. М. Лобачевського, кожних 15 хв.илин змінюють своє положення з сидячого на стояче та навпаки. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу.

Учора, 5 жовтня, у Львові презентували проєкт «Дамо дітям рухатись», що є соціальною ініціативою однієї з ІТ-компаній Львова, яка покликана боротися з дитячою гіподинамією. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Організатори заходу зазначають: згідно з медичними дослідженнями, понад 80% часу поза сном наші діти проводять в сидячому положенні. Це негативно впливає на їхнє здоров’я та може призвести до непоправних наслідків у майбутньому. Ще у 2018 році ініціативна група почала вивчати іноземний досвід щодо боротьби з малорухливістю у школах. Виявилося, що в багатьох закордонних школах у класах, де є звичайні парти, використовують також так звані парти-конторки; іншими словами, столи, за якими можна працювати стоячи. Подібні проєкти діють у Великій Британії, Німеччині, Японії, Австралії, а у США так навчаються вже понад 1 млн учнів — і їхня кількість щороку зростає. Результати такої методики лише позитивні. Крім поліпшення постави та зору, учні стають більш сконцентрованими, у них покращується пам'ять і навіть поведінка.

«Велика кількість проблем суспільства пов'язані з освітою: всі ми — і держслужбовці, і підприємці, і політики, і продавці в магазинах, і водії — родом з дитинства. І в школі ми намагалися зрозуміти, як влаштований світ і що в ньому ми хочемо змінити. Покращуючи цей процес, ми інвестуємо далеко в майбутнє!» — розповів Олексій Плетньов, співзасновник ініціативи, CTO ІТ-компанії  KeenEthics.

З підготовкою теоретичної бази та публікацією дослідження про історію сидіння та іноземний досвід (за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1nywgXL26nHlH6YDolVWHknZKgOeIw186/view ) цього року, спільно з управлінням освіти Львівської міської ради, стартував пілотний проєкт із впровадження таких парт у школах міста.

Вже сьогодні першокласники у трьох навчальних закладах, а саме школі №31, ліцеї ім. В. Стуса та ліцеї №52 ім. М. Лобачевського, кожних 15 хв. змінюють своє положення із сидячого на стояче та навпаки. Така зміна поз займає менш як одну хвилину і зовсім не перешкоджає навчальному процесу. Вчителі та ініціатори проєкту в жодному випадку не змушують дітей увесь час стояти, а лише рекомендують регулярно змінювати свою позу і створюють для цього відповідні умови в навчальних класах.

«Скажу відверто, що спершу ставилася скептично: до моменту, коли не спробувала парти з учнями. Учням дуже подобаються парти. Зміна положення дає змогу змінити й діяльність. Цей проєкт дбає про дитину! Про її комфорт, здоров’я, про навчальні досягнення, які навіть уже зараз значно покращуються», - акцентувала Наталія Яйко, вчитель-методист НМЦО м. Львова, використовує такі парти в навчальному процесі

Пілотний проєкт відбувається під наглядом медиків із медичних центрів «Інново» та «Гайдук Педіатрія». Першачки з пілотних класів проходять медичне обстеження у вересні-жовтні, й аналогічний огляд відбудеться в кінці навчального року. Крім цього, впродовж навчання проводитимуть регулярні тестування уваги та пам’яті учнів, а також умов їхньої життєдіяльності. Звичайно, одного року занадто мало для фіксації значних змін, проте деякі показники будуть помітні навіть після такого короткого терміну спостереження. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу, тож за потреби дослідження будуть продовжуватися й надалі.

Саму методологію дослідження допомогли розробити фахівці з лабораторії соціальних детермінант здоров'я дітей, ДУ «Інститут Громадського Здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМНУ». Їхні наукові дослідження присвячені шкільним факторам та способу життя дітей, що впливають на формування здоров'я. Ще в попередні роки було встановлено, що малорухливий спосіб життя притаманний 75,6% сучасних міських учнів середнього шкільного віку. Причому у дівчат ймовірність вести малорухливий спосіб життя вище у 2,5 раза, ніж у хлопців. Фахівці лабораторії довели, що при низькому рівні рухової активності ймовірність появи множинної патології (більш як 3-х захворювань) зростає у дітей і підлітків майже в 4 рази, а ймовірність розвитку неврозів — у 2,5 раза.

З липня цього року проєкт «Дамо дітям рухатись» входить до Плану дій Львівської міської ради з реалізації ініціативи UNICEF «Громада, дружня до дітей та молоді». У разі підтвердження позитивних результатів, за допомогою UNICEF таку методику  можна буде масштабувати на всі школи країни. Проте вже сьогодні вчителі та батьки учнів будь-якого віку можуть подати заявку про бажання долучити свою школу до руху за здорове навчання та в майбутньому отримати фінансування на переобладнання свого класу. 

Школам Львівщини куплять ноутбуки і дезинфікуючі засоби

У Львові хочуть охороняти школи, вчителів та учнів окремим підзрозділом

30 шкіл Львова взяли участь у проекті «Булінг stops тут»

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів