50 закладів профтехосвіти Львівщини перейдуть в обласну комунальну власність

21:23 6 вересня 2022 р.

Фото до новини

Львівська ОДА ще 14 місяців тому скерувала в облраду два проєкти рішень. Одне з них – про надання згоди облрадою на прийняття в комунальну власність перших 18 закладів.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Механізми переходу з державної у комунальну власність професійно-технічних закладів області обговорили сьогодні, 6 вересня, на засіданні постійної депутатської комісії Львівської облради з питань освіти, науки та інновацій.

Нагадаємо, що згідно з рішенням уряду заклади профтехосвіти повинні перейти з державної у комунальну власність. Тож регіональні органи влади (облдержадміністрація та облрада) мають напрацювати ефективний механізм їхньої передачі в іншу форму власності із розподілом функцій керування майном закладу та стратегією його розвитку.

Як розповів профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, Львівська ОДА ще 14 місяців тому скерувала до Львівської облради два проєкти рішень. Одне з них – про надання згоди облрадою на прийняття в комунальну власність перших 18 закладів.

«Вважаємо, що вирішення майнових питань – це компетенція управління майном Львівської обласної ради як власника. Призначення керівника, визначення стратегії розвитку закладу належить до відання профільного департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Саме таку позицію ми представили у запропонованих облраді проєктах рішень.

Керівництво Львівської ОВА також вкотре акцентує увагу, що станом на сьогодні в окремих галузях гуманітарної сфери у нас десятки виконуючих обов’язки керівників закладів, які вже понад рік в такому статусі і, на жаль, жодного поступу у цьому немає.

Ми підтримуємо рішення уряду про передачу майнового комплексу закладів профтехосвіти в обласну комунальну власність. Адже сама обласна влада формує регіональне замовлення робітничих кадрів»,— зазначив Іван Собко.

Остаточний порядок переходу закладів профтехосвіти у комунальну форму власності за поданням постійної депутатської комісії Львівської облради з питань освіти, науки та інновацій Львівської облради повинна затвердити сесія облради. Сьогодні члени комісії вирішили відкласти розгляд питання та доопрацювати його.

Водночас у департаменті освіти та науки Львівської ОВА затвердили і використовують порядок обрання керівників закладів загальної середньої освіти, який, за словами директора департаменту Олега Паски, успішно застосовують у громадах і можна взятий за основу також для закладів профтехосвіти.

«Згідно з положенням, яке розробили у департаменті, комісія, що обирає керівника закладу, повинна включати три складові. Перша – це представник (депутат) від засновника (облради), який має стосунок до сфери освіти. Друга – представники державних органів (департаменту освіти і науки, державної служби якості освіти чи інших). Третя частина – представники громадських організацій, які працюють у сфері освіти, але цю функцію їм довіряє колектив закладу освіти, куди призначають керівника.

Кожен кандидат повинен пройти перевірку на знання відповідного законодавства, а також мати стратегічне бачення розвитку закладу», — розповів Олег Паска.

У січні закладам профтехосвіти заборонили очне навчання

Бракує робочих рук: на Львівщині бізнесмени реформуватимуть профтехосвіту

Львівщина замовила найбільше фахівців з професійно-технічною освітою

У Львові вибирають директорів 5 вищих професійних училищ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів