Передання майна району - територіальним громадам: у ЛОДА розповіли про алгоритм

22:47 17 грудня 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні багато об’єднаних територіальних громад (ОТГ) області зіткнулися з проблемою своєчасного та законодавчо вивіреного процесу передачі спільного майна району територіальним громадам. Як пояснили у департаменті економічної політики Львівської ОДА питання передання майна районів новоствореним територіальним громадам області врегульоване чинним законодавством.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише DailyLviv.

Насамперед йдеться про Конституцію України, Цивільний кодекс України, Бюджетний кодекс України (у редакції, що буде введена у дію з 01.01.2021 р.), Господарський кодекс України, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Постанову Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 р. № 1482 «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».

Зокрема частина 1 ст. 142 Конституції говорить, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Частина 2 ст. 2, ч. 1 ст. 318 Цивільного кодексу України зазначає, що територіальні громади є учасниками цивільних відносин, та можуть виступати суб’єктами права власності. А частина 1 ст. 169 цього ж кодексу передбачає, що територіальні громади діють у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин.

Отож механізм передачі майна від райрад громадам передбачено законодавством.

На що потрібно зважати в процесі передачі майна громадам?

Як розповів директор департаменту економічної політики Степан Куйбіда керівникам органів місцевого самоврядування у сільських, селищних, міських та районних радах насамперед потрібно пам’ятати про кілька аспектів:

1) Районні ради здійснюють управління об'єктами спільної власності територіальних громад, що задовольняють спільні потреби відповідних громад.

2) Райрада, яка представляє спільні інтереси територіальних громад новоутвореного району, з дня набуття нею повноважень є правонаступником всього майна, прав та обов’язків районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад ліквідованих районів, території яких включені до складу новоутвореного району, якщо інше не передбачено цим Законом.

3) Правонаступник райради району, ліквідованого парламентом, після припинення відповідних райрад як юридичних осіб, але не пізніше 01.07.2021р, зобов’язаний передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

Яким чином здійснюється передача майна громадам?

Якщо територія ліквідованого району включена до територій кількох новоутворених районів, райрада новоутвореного району стає правонаступником райради ліквідованого району щодо:

- нерухомого майна, розташованого на території новоутвореного району;

- речей, призначених для обслуговування відповідних об’єктів нерухомого майна і пов’язаних з цим майном спільним призначенням (у тому числі у зв’язку із здійсненням відповідних повноважень або наданням послуг). Належність речей, призначених для обслуговування кожного об’єкта нерухомого майна і пов’язаних з цим майном спільним призначенням, визначається на підставі останньої суцільної інвентаризації;

- прав засновника (учасника) юридичної особи, заснованої районною радою ліквідованого району, якщо місцезнаходженням такої юридичної особи є населений пункт, розміщений на території новоутвореного району.

Майнові зобов’язання юридичних осіб - районних рад ліквідованих районів розподіляються між районними радами новоутворених районів, до складу яких включені території ліквідованого району, відповідно до передавального акта (розподільчого балансу) пропорційно обсягу розподілу між ними майна, майнових зобов’язань та залишків бюджетних коштів.

Власне тут важливо не допустити непропорційного розподілу майнових зобов’язань між новоутвореними громадами!

Деталі, які слід враховувати

У разі якщо територіальні громади одного ліквідованого району включаються до складу кількох новоутворених районів реорганізація районної ради ліквідованого району здійснюється шляхом її приєднання до районної ради новоутвореного району, до складу якого включені території ліквідованого району, на яких станом на 1 січня 2020 року проживала найбільша чисельність наявного населення ліквідованого району.

При цьому до уваги береться офіційна інформація щодо чисельності населення Державної служби статистики України.

Як зазначив Степан Куйбіда важливо не підміняти поняття правових режимів повернення майна територіальним громадам. Мова йде про випадки, коли «малі» ради, що увійшли до території визначеної КМУ територіальною громадою, передавали в управління на рівень району майно чи комунальні юридичні особи, що належали «малій» територіальній громаді.

Згідно з пп. 4-7, 9 п. 6-1 Розділу 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сформована територіальна громада є правонаступником відповідного майна, прав та обов’язків розформованих територіальних громад, з дня набуття повноважень радою громади, обраною 25 жовтня 2020 року.

Тому у випадку, після того, як орган місцевого самоврядування сформованої територіальної громади приймає на себе відповідні повноваження, новообрана рада громади має прийняти рішення про повернення відповідного майна з управління району до управління органу місцевого самоврядування територіальної громади, що об’єдналася.

Алгоритм дій з передачі спільного майна у власність територіальним громадам окрім інвентаризації передбачає прийняття відповідною райрадою рішення про передачу майна (майнових прав) та постановки майна на баланс органу місцевого самоврядування територіальної громади.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів