Сало подарував частинку Львова московському патріархату

16:51 2 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zaxid.net

УПЦ (МП) отримала від нього приміщення, на яке вже 21 рік претендує громада Церкви Християн Віри Євангельської, тому їй просили передати це майно обласна й міська ради та інтелігенція.

Голова облдержадміністрації Олег Сало все-таки передав своїм розпорядженням у власність релігійної громаді Львівської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) майновий комплекс військового містечка №212 на вулиці Пекарській, 57-59. Про це йдеться в його розпорядженні від 27 грудня.

Воно підписане на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 № 811-р «Про передачу майнового комплексу військового містечка № 212 у м. Львові до сфери управління Львівської облдержадміністрації», в якому мовиться: «Передати у власність майновий комплекс військового містечка № 212 по вул. Пекарській, 57-59 у м. Львові релігійній організації Львівської єпархії Української православної церкви».

Директору департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА доручено забезпечити передачу майнового комплексу відповідно до вимог чинного законодавства. Контроль за виконанням розпорядження покладено на першого заступника голови облдержадміністрації Олексія Сторчила.

Повідомляючи про це у четвер, портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» нагадує:

«Депутати Львівської міськради вимагали від Міністра оборони не допустити відчуження військового містечка на вулиці Пекарській, 57 Московському патріархату, без участі у цьому процесі органів місцевого самоврядування. Про бажання передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс військового містечка № 212, що на вулиціПекарській, 57, військовики повідомили Львівську ОДА офіційним листом, пропонуючи одночасно облдержадміністрації взяти спершу об’єкт на свій баланс, а згодом передати його Православній Церкві. Нині цей будинок перебуває на балансі КЕВ м. Львова.

Довідка «РІСУ»:

Майновий комплекс військового містечка №212, що розташований у Львові на вулиці Пекарській, 57-59, межує поруч із храмом Христа Спасителя, яким опікується громада Християн віри Євангельської. У 1992 році держава передала його Українській Християнській Місіі відродження і милосердя «Добрий самарянин», утвореного Церквою ХВЄ.

Проте їм віддали лише частину захристійних кімнат, що ускладнювало роботу Місії. Декілька років поспіль віряни ХВЄ добивалися передачі приміщень єдиного храмового комплексу, однак безрезультатно.

Тому пропозиція передати цей комплекс УПЦ (МП) викликала у них занепокоєння і обурення. Єпископ ХВЄ Василь Боєчко навіть виступив із зверненням, у якому застерігав, що передача військового майна православним погіршить міжконфесійну ситуацію у місті та зашкодить євроінтеграційному напрямку України.

Услід за представниками громади ХВЄ проти передачі комплексу виступили депутати міської і обласної рад. Із відкритим листом на адресу голови Львівської ОДА, облради та міськради звернулися також представники інтелігенції – закликаючи УПЦ (МП) відмовитись від свого звернення, а майно передати громаді Церкви християн віри євангельської, яка домагається цього вже 21 рік.

До можливої передачі комплексу військового містечка УПЦ (МП), щоправда, прихильно поставилися митрополити двох інших православних гілок: УПЦ КП – Димитрій (Рудюк), а також УАПЦ – Макарій (Малетич). У своєму листі до голови ОДА вони попросили передати УПЦ (МП) комплекс на Пекарській, мотивуючи це тим, що вся об’єднана православна громада Львівщини, яка є другою за чисельністю вірних у регіоні, підтримує таке рішеня».

«ЩЛ» інформував про цей скандал у публікаціях «Львів’яни закликають не передавати УПЦ (МП) храм євангелістів-п’ятидесятників» та «На Пекарській у Львові можна відкрити філію Острозької богословської академії».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів