За всі послуги ПМГ на Львівщині пацієнт не повинен платити ні копійки

15:52 14 грудня 2021 р.

Фото до новини

Лікувальні заклади області одержують кошти від Національної служби здоров’я України за Програму медичних гарантій.

Національна служба здоров’я України повідомила Dailylviv.com про досягнення Програми медичних гарантій (ПМГ) на Львівщині.

У 2021 році доступ пацієнтів до медичних послуг у Львівській області значно поліпшився, вважають у НСЗУ. Програму медичних гарантій (ПМГ ) почали запроваджувати з первинної ланки — послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Кожен житель отримав право вільного вибору сімейного лікаря. Своїм правом у Львівській області скористалося 2,25 млн українців, з яких 82 464 - у 2021 році. Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 592 закладах первинної ланки Львівської області.

 У 2020 році Програма медичних гарантій запрацювала на всіх рівнях медичної допомоги: від первинної ланки - до високоспеціалізованої медичної допомоги. 

До ПМГ входить не тільки безпосередньо медична допомога, але й ліки з Національного переліку лікарських засобів. 

У 2021 році ПМГ розширилась. До програми увійшли нові та більш деталізовані наявні програми.

 “Уже позаду ті часи, коли пацієнтів із туберкульозом місяцями тримали в стаціонарі. Сучасний підхід гарантує пацієнту зручність та ефективність лікування. Тепер у лікарні потрібно лежати лише тоді, коли це справді необхідно. За умови правильного лікування пацієнт перестає виділяти бактерії і може спокійно лікуватися вдома під наглядом сімейного лікаря, - зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця. - На Львівщині 30 закладів первинної ланки мають договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом. Знайти поряд таку амбулаторію або лікарню можуть мешканці майже кожного куточка області. Вони продовжують жити звичайним життям, приймають ліки і час від часу відвідують лікаря. Це наближає медичну допомогу до людей”.

Ближчою до пацієнта стала й психіатрична допомога, її тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди — в області працює 3 заклади з такими бригадами — у Львові та Сокалі. Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт може поїхати додому і перебувати в комфортних умовах. А бригада виїжджатиме до нього і надаватиме необхідну допомогу відповідно до плану лікування.

Ще один напрям, який з’явився у Програмі медичних гарантій у цьому році — лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах. Це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишок води з організму. У Львові працюють чотири медичні заклади, що уклали договори на ці послуги.

У Програмі медичних гарантій є лікування онкології. У цьому році в окремий напрям виокремили лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. У Львові два медзаклади уклали договори с НСЗУ саме на цей пакет: П’ята міська клінічна лікарня та Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Пацієнти зі зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у медзакладах безоплатні лабораторні дослідження та обстеження, такі як КТ, МРТ, УЗД тощо. Пацієнтам забезпечують ліки з Нацпереліку, лікування, знеболення, реабілітацію та психологічну допомогу. А також додатково ліки, які держава закуповує централізовано і розподіляє у медзаклади відповідно до потреби.

Усі послуги, які входять у Програму, від екстреної та первинної допомоги - до високоспеціалізованої, є безоплатними для пацієнтів. Національна служба здоров’я і далі працюватиме над тим, щоб кожна людина в Україні могла отримати якісні медичні послуги та не стикалася при цьому з перешкодами та фінансовими труднощами.

У 2022 році бюджет Програми медичних гарантій збільшиться на 33,8 млрд грн. Для пацієнтів передбачено 36 пакетів медичних послуг. В особливому фокусі - пріоритетні напрями стаціонарного лікування - інсульти, інфаркти, онкологія. А також - охорона материнства та дитинства. Ключовим акцентом в ПМГ-2022 залишається наближення медичної допомоги до пацієнта. Крім того, планується ще більше “Доступних ліків”. Ще більша фінансова захищеність пацієнта. НСЗУ укладатиме договори лише з тими лікарнями, які відповідають вимогам, а отже спроможні надати ефективну допомогу пацієнту. Пацієнт так само матиме право на допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання.

Програма медгарантій на 2021 рік передбачає 35 пакетів медичних послуг разом з вакцинацією від COVID-19

З 1 липня психіатричну допомогу надаватимуть удома

9 лабораторних аналізів, які пацієнтам мають робити безкоштовно, - НСЗУ

Хвороби шлунково-кишкового тракту: як отримати безоплатну медичну допомогу, - НСЗУ

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів