У Львові запрацювала перша на заході України лабораторія молекулярно-генетичних досліджень

15:59 23 березня 2023 р.

Фото до новини

Новий підрозділ виконуватиме імуно-генетичні обстеження для пацієнтів до і після трансплантації, а також для дітей, у яких діагностували злоякісні захворювання кровотворної та лімфоїдної тканини.

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відкрили лабораторію молекулярно-генетичних досліджень.

Нова генетична лабораторія – унікальна на заході України, адже створена як структурний підрозділ лікарні для потреб пацієнтів закладу. Проте за потреби може виконувати дослідження біоматеріалу і пацієнтів з інших лікарень – зазначили у ЗУСМДЦ.

Новітні методи генетичної діагностики, які будуть проводити у Центрі, досі були доступні лише у референс-лабораторії Києва або за кордоном.

«Створення підрозділу генетики і HLА-типування продиктовано передовсім розвитком трансплантології у нашому Центрі. Ми розпочали, і продовжуємо це робити досить успішно, трансплантації нирки і кісткового мозку. На сьогодні у Центрі проведено близько 10 пересадок нирки і 5 аутологічних пересадок стовбурових клітин. Тож можна сказати, що мотивацією для нас є наші пацієнти, які потребують специфічного лікування. І ми намагаємось це їм забезпечити», - зазначив директор ЗУСДМЦ Андрій Синюта.

До створення нового унікального підрозділу активно долучились фахівці Центру та Благодійний фонд «Крила надії» за фінансової підтримки Nova Ukraine та Fooksman Family Foundation.

Лабораторію розмістили у відремонтованих та адаптованих приміщеннях. Весь проєкт вартує понад 4 млн. грн.

«Благодійний фонд «Крила надії» співпрацює з дитячою лікарнею понад 15 років. І потреба в такі лабораторії виникла давно. Але гостро ми це відчули з запуском трансплантації і під час повномасштабного вторгнення. Адже якщо з єдиною лабораторією у Києві щось трапиться, діти із важкими недугами не зможуть отримувати повноцінне лікування в Україні. Тому безмежно вдячна нашим партнерами, друзям і водночас благодійникам - Nova Ukraine та Fooksman Family Foundation за підтримку і розуміння важливості цього проєкту, а також усім хто долучився до його втілення», - розповіла директорка БФ «КРИЛА НАДІЇ» Наталія Ліпська.

Нові тести у Львові допомагають виявити синдроми Дауна, Едвардса, Патау

Благодійний фонд у Львові купив генератори за чеські гроші

У Львові відкривають Центр трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів