У Львові відкривають Центр трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин

14:06 12 жовтня 2016 р.

У суботу, 15 жовтня, об 11.00 у Львові на базі державної установи – Інституту патології крові та трансфузійної медицини Національної академії медичних наук України на вулиці Генерала Чупринки, 45 – розпочнеться відкриття Львівського регіонального центру трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин.

Про це повідомив президент Ротарі клубу «Львів» Віктор Винник.

Цей проект став можливим завдяки ініціативі групи львівських медиків, яка була підтримана Ротарі клубом «Львів». Мета проекту – створення Львівського регіонального центру трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин (ЦТСГК), який забезпечить виконання авто-, а з часом ало-ТСГК для хворих на злоякісні хвороби крові, що мешкають у західному регіоні України.

Для втілення проекту був реалізований спільний грант Ротарі Клубів «Львів», «Львів-Ратуша», «Вайнхайм» (Німеччина), «Сідней-Холрой» (Австралія), котрий підтримала світова Фундація Ротарі. Також були зроблені значні фінансові внески окремих ротарійців.

Загальна вартість першого етапу проекту – близько 50 тис. дол. США. Основну суму коштів внесли ротарійці з Німеччини. За ці кошти Центр оснащено низькотемпературними холодильниками для зберігання клітинного матеріалу, функціональними ліжками, моніторами пацієнта. Також було придбано кисневий концентратор, установку для штучної вентиляції легенів, пересувний очищувач від пилу, бактерій і вірусів до 0,3 мікрона, ламінарну шафу для сепарації стовбурових клітин та інше.

Загалом в Україні щорічна орієнтовна потреба у проведенні високодозової хіміотерапії з наступною автотрансплантацією стовбурових гемопоетичних клітин (кісткового мозку або периферичної крові) становить щонайменше 800-1200 операцій при множинній мієломі, злоякісних лімфомах і лейкеміях.
Алотрансплантацій стовбурових гемопоетичних клітин у хворих на лейкемію, апластичну анемію і мієлодиспластичний синдром необхідно було би проводити протягом року близько 400-600.

В Україні виконується в середньому лише близько 80-100 автологічних і до 40-50 алогенних ТСГК на рік, причому,  функціонує тільки 3 (три) центри трансплантації (1 – для дорослих, 2 – для дітей), два з яких мають досвід виконання алогенної ТСГК.  Таким чином більшість хворих, передовсім гематологічних, які потребують ТСГК, не отримують її в Україні та змушені звертатися за медичною допомогою до закордонних клінік. Для порівняння, вартість однієї процедури автологічної ТСГК за кордоном коливається від 50 до 100 тис. євро, тоді як в Україні ціна на цю процедуру менша в 3-5 разів: 450-500 тис. грн. (близько 20 тис. євро). Проведення алогенної ТГСК  за кордоном коштує від 180 до 250 тис. євро, а в Україні – в  середньому 1200-1500 тис. грн. (40-60 тис. євро).

На відкритті центру будуть представники медицини з Ротарі Клубів «Львів», «Львів-Ратуша», «Вайнхайм»(Німеччина), «Сідней-Холрой» (Австралія).

Довідка

Ротарі клуб «Львів» засновано 1935 року, поновлено його діяльність 1992 року.
Ротарі – світова організація громадських добровольців, членами якої є понад 1,2 млн лідерів бізнесу і представників професійної еліти. Понад 35 тисяч Ротарі клубів у понад 200 країнах і географічних областях втілюють проекти служіння як у своїх місцевих громадах, так і поза їхніми межами заради подолання таких негативних явищ, як бідність, хвороби, голод, неписьменність і забруднення навколишнього середовища. У незалежній Україні рух Ротарі розвивається з 1992 року і сьогодні налічує майже 800 ротарійців, об’єднаних у 50 клубах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів