У Львові оперуватимуть дітей лікарі зі США (відео, оновлено)

11:15 8 грудня 2015 р.

Лікар бостонської лікарні «Shriners» Геннадій Фузайлов

Лікар бостонської лікарні «Shriners» Геннадій Фузайлов
Фото: voanews.com

8 грудня американські медики проведуть у дитячій обласній лікарні «Охматдит» перші 10 операцій.

Десять років тому світ був вражений вчинком маленької дівчинки Насті Овчар, яка з вогню врятувала молодшу сестричку, а сама отримала 85% опіків. Дівчинку оперували і лікували американські медики бостонської лікарні «Shriners». Медики цієї клініки цими днями у Львові обрали 147 діток з усієї України з важкими травмами і оперуватимуть їх разом з львівськими колегами. 8 грудня вони проведуть перші 10 операцій.

У Львівську дитячу обласну лікарню «Охматдит» приїхали шість лікарів і дві медсестри з трьох медичних закладів США. До них на огляд зголосились батьки 350 дітей з тяжкими побутовими травмами. Медики обрали 147 дітей з різних українських регіонів, зокрема дітлахів українських бійців, а також дітей із зони АТО, які отримали осколкові поранення.

Ініціатор проекту, лікар бостонської лікарні «Shriners» Геннадій Фузайлов, який вже не один раз бував у Львові і рятує українських дітей з важкими травмами безкоштовно розповів: «Я думаю, що це велика справа і перевага – приїхати сюди і допомогти Україні у важку хвилину, допомогти дітям цієї країни. Ідея була така –спробувати напрацювати механізм співпраці, не гнатись за кількістю, а гнатись за якістю. За яким принципом вибирали? Розглядали кожну історію пацієнта, фотографії, кому можемо допомогти, старались нікому не відмовляти», – 

Геннадій Фузайлов – родом з Узбекситану, лікарську освіту здобув у США. Більшість дітей, яких обрали медики, потребують пластичних операцій, які для батьків просто були нереальні. Сина Дмитра Колегіна з Миколаївської області – Дениса, покусав собака, майже знявши дитині скальп. Хлопчик розповів: «Я гуляв з дівчинкою і в неї у подвір’ї це сталося».

Рідні і друзі збирали гроші, щоб допомогти родині врятувати дитину. Запрошення приїхати на огляд до американських фахівців для сім’ї стало дарунком долі. «Лікарі кажуть еспандери (спеціальний еластичний балончик. – Ред.) вживлятимуть, весь процес буде до трьох місяців».

Отримала шанс відновити рухи руками, виправити шрами від опіків на обличчі та шиї також 18-річна Оксана з Рівненщини. Дівчинка отримала 40% опіків у 2004 році. Оксана розповіла: «Я полізла до сірників і вони спалахнули. Я лежала у різних лікарнях, робили мені операції, була в реанімації. Я сподіваюсь, що все буде добре зараз після операції».

Мати Оксани, Тетяна, повідомила крізь сльози: «Нам подзвонили, щоб ми приїхали на консультацію. Вона просила Бога, щоб потрапити сюди. У мене двоє студентів, я сама їх виховую, два року тому помер чоловік. Дуже складно». 

Не змогли б оплатити пластичну операцію для прийомного сина Іванка і чернівчани. Батько, Віктор Мораро, розповів: «Це сталося у тій сім’ї, коли був з рідною мамою, був на сільській печі, звідки впав в окріп, миска стояла внизу. Йому було близько трьох років. Одяг у лікарні зняли зі шкірою. Після цього випадку, ми трьох дітей з цієї родини взяли у прийомну сім’ю до себе. Нам дають надію, що вушко йому виправлять, вживлять еспандери під шкіру, щоб волосся мав».

Щодня американські медики разом із колегами з трьох львівських шпиталів оперуватимуть 10 дітей, з сьомої години ранку до 17-ї. Далі огляд наступних пацієнтів і підготовка до чергових операцій. Цього тижня прооперують 40 дітей. Кількох повезуть на лікування у США, зокрема дитину зі складним сколіозом.

Упродовж восьми місяців американські медики завдяки допомозі різних організацій, відправили у Львів близько двох з половиною тонн медикаментів та інструментів, необхідних для операцій. уповноважений президента України з прав дитини. Микола Кулеба зауважив: «Однією з умов приїзду лікарів, як сказав Геннадій Фузайлов, щоб не було корупції. Були побоювання в американських медиків, що хтось з українських лікарів захоче взяти з батьків гроші».

Геннадій Фузайлов повідомив: «Всі пацієнти попереджені і знають, що операції – безкоштовні. Ми приїхали сюди не наживатись, ми всі це робимо поза нашими звичними обов’язками, як волонтери». 

Згідно з офіційною статистикою, щороку в Україні в середньому травмується близько 270 тисяч дітей, з них 170 тисяч це побутові травми. 200 дітлахів вмирає через невчасну чи неякісну медичну допомогу, через травми несумісні із життям. Тому співпраця з американськими колегами підвищить фаховий рівень львівських медиків, а діти отримали надію на цілковите одужання.

Про це повідомили сьогодні, 8 грудня, на «Радіо Свобода». Натомість тележурналісти розповіли у вівторок: «У Львові американські лікарі сьогодні розпочинають оперувати дітей з важкими опіками. Усього на базі Львівської клінічної лікарні Охматдит медики з Бостону упродовж тижня прооперують близько сорока дітлахів з різних регіонів України, зокрема з зони АТО. Напередодні лікарі оглядали маленьких пацієнтів, на прийом записалися близько сотні. З операційної вестимуть онлайн-трансляцію, щоб передати досвід українським медикам». 

Про це повідомили сьогодні, 8 грудня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1»

Як інформував «ЩЛ», лікарі зі США прооперують у Львові 40 дітей, за чотири години у понеділок медики вже встигли оглянути 75 хворих.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів