Хворі з ослабленим імунітетом можуть найдовше залишатися заразними COVID-19. Навіть безсимптомні

19:38 8 листопада 2020 р.

Фото до новини

Вчені у США розповіли про хвору коронавірусом пацієнтку з лейкозом, яка залишалася заразною впродовж 70 днів, не дивлячись на відсутність у неї симптомів COVID-19. Зазвичай хворі коронавірусом залишаються заразними впродовж восьми днів.

Група вчених на чолі з вірусологом Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США Вінсентом Мюнстером описали випадок 71-річної жінки з хронічним лімфоцитарним лейкозом, яка захворіла COVID-19 і залишалася заразною в кілька разів довше від звичайних коронавірусних хворих. Дослідження опубліковане в журналі Cell.  

Пацієнтка мала позитивний тест на коронавірус у березні цього року і впродовж більше 100 днів після цього зберігала в організмі сліди інфекції. При цьому протягом 70 днів вона виділяла частки життєздатного вірусу з верхніх дихальних шляхів, а значить могла заразити COVID-19 інших. До того ж ця хвороба проходила у неї безсимптомно. 

70-денний період заразності - найтриваліший з тих, що коли-небудь спостерігалися у безсимптомного пацієнта. Найтриваліший період виділення інфекції у людини з симптомами COVID-19 становить 61 день, згідно з дослідженням британських вчених, опублікованому в жовтні.

Зазвичай хворі коронавірусом залишаються заразними впродовж восьми днів. 

Науковці вважають, що пацієнтка з лейкозом продовжувала виділяти вірусні частинки майже в дев'ять разів довше через ослаблену імунну систему. Аналізи її крові ніколи не показували значного числа антитіл, які у більшості пацієнтів допомагають протистояти інфекції, кажуть дослідники. Крім раку, жінка була хвора гіпогаммаглобулінемією (захворювання імунної системи), яка також впливає на вироблення антитіл.

В Україні слід очікувати збільшення смертності від COVID-19

За відсутність маски на вулиці штраф не передбачений

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів