Експрес-тести помиляються, а SARS-CоV-2 може бути штучно створеним

15:59 4 квітня 2020 р.

Фото до новини

Про це каже чеський молекулярний генетик і вірусолог Соня Пекова, яка очолює лабораторію Tilia Laboratories, що діагностувала одні з перших в Чехії випадків коронавірусу.

Так звані експрес-тести на коронавірус, що показують результат через 5 хвилин, через 20 хвилин або через півгодини, не можуть застосовуватися для діагностики безсимптомних пацієнтів і тих, хто міг заразитися тільки недавно. 

"Швидкі" тести засновані на пошуку антитіл до вірусу, проте антитіла виробляються, коли людина вже одужує або хвороба вже почалася. А експрес-тест може бути негативним аж до того часу, коли в організмі з'являться антитіла. Ефективність експрес-тесту залежить і від того, в якому стані у людини імунна система і як вона справляється з виробництвом антитіл.

Експрес-тести можуть бути дешевим і добрим способом виявлення інфекції, але вони вимірюють відповідь організму на хворобу, що вже розвинулася, і не годяться для ранньої діагностики та для діагностики людей, які не хворіють самі, але є розносниками інфекції.

Чеська біологиня не виключає, що нинішній вірус може мати штучне походження.

"Він веде себе дуже незвично. В світі є кінцева кількість вірусів, що заражають людей. Ми зазвичай можемо за симптомами хвороби приблизно вгадати, який вірус її викликає. Звичайно, не на 100%, але ми можемо сказати: якщо симптоми виглядають ось так, то це, швидше за все, якийсь із вірусів грипу, коли пронос - інший тип вірусу, коли висип - ми шукаємо герпесвіруси. Тому, коли ми знаємо, що хвороба викликається коронавірусом, у неї буде певний перебіг. Але у цього коронавірусу зовсім інша картина , це як ніби новий тип хвороби ", - цитує Пекову "Радіо Свобода".

У середині березня Соня Пекова розробила новий, як вона стверджує, більш точний і дешевий, протокол тестування на SARS-CоV-2 і пропонує його безкоштовно всім зацікавленим медичним установам. Його вже використовує чеська Академія наук і лабораторії в багатьох країнах світу.

"Щоденний Львів" повідомляв, що Тівен Мошер, фахівець по Китаю з Інституту досліджень в галузі народонаселення, каже, що Китай уже багато років проводить дослідження, які детально описуються в наукових журналах - коронавірусів підковоносних кажанів, які можуть бути небезпечні для людини, - підкреслює The Washington Times.

"Вони пишуть про збір SARS-подібних коронавірусів підковоносних кажанів і доводять, що, як і сам вірус SARS, деякі інші коронавіруси, що виникають природним шляхом, можуть безпосередньо інфікувати людей, - сказав Мошер. - Вони пишуть про генну інженерію нових і смертоносних вірусів, здатних інфікувати легеневу тканину людини - так само, як це робить Уханьський грип ".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів