Деменція стала сьомою причиною смерті у світі

13:37 4 лютого 2024 р.

Фото до новини

Хоча зміни когнітивних функцій найчастіше незворотні, з допомогою лікування можна контролювати симптоми захворювання.

Нині у світі на деменцію страждають понад 55 мільйонів чоловік, помітна і кількість нововиявлених випадків – десять мільйонів на рік. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), деменція зараз є сьомою за значимістю причиною смерті у світі та однією з найпоширеніших причин того, що люди похилого віку стають залежними від своїх близьких.

Це захворювання порушує роботу головного мозку, що викликає незворотні, прогресуючі та багатогранні психічні або когнітивні порушення, через які у людини з'являються зміни пам'яті, мови, візуально-просторових відчуттів, навичок та фізичних можливостей.

Найбільш поширеними видами деменції є хвороба Альцгеймера та васкулярна деменція, зумовлена порушеннями мозкового кровообігу. 

Фактори ризику

Хоча зміни когнітивних функцій найчастіше незворотні, з допомогою лікування можна контролювати симптоми захворювання. Ось чому така важлива своєчасна консультація лікаря, адже вона дає можливість відтермінувати розвиток захворювання. Ось чому про це треба говорити знову і знову, оскільки в суспільстві часто існує помилкове уявлення, що деменція є частиною природного старіння. Це не так!

Хоча вік є найпоширенішим чинником ризику цього захворювання, деменція перестала бути природною супутницею старіння. Причому це захворювання вражає не лише людей похилого віку. За оцінками ВООЗ, до 9% випадків деменції можуть виникнути також у молодих людей.

Якщо говорити про фактори, які можуть вплинути на погіршення когнітивних здібностей людини, то, як і багато хвороб, це нездоровий спосіб життя – малорухливість, вживання алкоголю та куріння. Гіпертонія, а також підвищений рівень холестерину та цукру в крові згадуються як додаткові фактори ризику.

"Гормон щастя" має значення

Дослідження показують, що значення мають також гормони. Хоча у чоловіків з роками спостерігається велика втрата об'єму мозкової речовини, вироблення серотоніну (названого в народі "гормоном щастя") у їхньому мозку на 52% вище, ніж у жінок. Тому жінки набагато частіше страждають на депресію, яка, крім іншого, також може бути одним з факторів деменції.

Дослідники Університету Джонса Хопкінса виявили, що у пацієнтів з хворобою Альцгеймера та важким зниженням когнітивних здібностей спостерігається значне зниження кількості серотонінових нейронів. Тому вони схильні думати, що це може бути причиною захворювання. Це означає, що знайшовши способи запобігти втраті серотоніну в організмі, лікарі зможуть уповільнити або навіть зупинити прогресування хвороби Альцгеймера та інших форм деменції. Крім того, дослідники деменції аналізують також кореляцію інших гормональних змін з цим захворюванням.

Ризик деменції вищий у жінок

Статистика показує, що деменція більше вражає саме жінок. Аналізуючи, наприклад, пацієнтів з хворобою Альцгеймера за статтю, можна побачити, що дві третини з них складають саме жінки. Причин цьому може бути багато, але один з напрямків, яким дослідники зараз аналізують закономірності, — це зниження рівня естрогену. Торішнє дослідження показало, що терапія естрогенами у жінок у період менопаузи не покращувала когнітивну функцію, а навпаки. Вона була навіть нижчою, ніж у тих, хто (цієї терапією) не користувався.

Чи можна щось зробити для зниження ризику деменції, крім здорового способу життя і відмови від речовин, що викликають звикання? Відповідь: так.

Примусь свій мозок працювати

Представники таких професій, як лікарі та вчителі, рідше стикаються з деменцією, і одне з пояснень досить просте – вони змушені освоювати нові знання впродовж усього життя. Тому розум інтенсивно "працює" також у 60, 70 і навіть 80 років. Це також доводить дослідження, де протягом тривалого періоду часу аналізувалися когнітивні функції католицьких черниць та їх зміни. Результати дослідження підтверджують, що у ситуаціях, коли в людини теоретично була "схильність" до деменції, оскільки вона була в одного з батьків, а також інших факторів ризику, саме регулярне засвоєння нової інформації затримувало її прояви.

Коли йти до лікаря

Є як мінімум чотири, але в жодному разі не єдині "прапорці", які можуть вказувати на те, що у людини може бути деменція і, отже, необхідний візит до сімейного лікаря, який потім скерує до невролога.

Насамперед у літньої людини виникають труднощі з виконанням, здавалося б, простих і раніше відомих завдань, а повсякденна діяльність, наприклад, використання різних функцій телевізора або інших пристроїв потребує великих зусиль. По-друге, важко розмовляти та називати знайомі предмети чи нездатність впізнавати друзів та близьких. По-третє, про деменцію можуть свідчити швидкі зміни настрою, що також впливають на особистість. Літня людина стала вкрай розгубленою, підозрілою, пригніченою або полохливою. Особливо це може виявлятися поза звичним середовищем. По-четверте, втрата пам'яті, що заважає повсякденному життю. Однією з найпоширеніших ознак деменції, особливо у ранніх стадіях, є забування нещодавно отриманої інформації та повторення тих самих питань.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів