Близько 100 тисяч нових типів вірусів виявили ізраїльські вчені

21:08 26 грудня 2022 р.

Фото до новини

Новаторське дослідження Тель-Авівського університету виявило близько 100 000 нових типів раніше невідомих вірусів, що у дев'ять разів перевищує кількість РНК-вірусів, відомих науці досі.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Тель-Авівського університету, пише Dailylviv.com.

Ці віруси були виявлені в глобальних даних про навколишнє середовище, отримані зі зразків ґрунту, океанів, озер та багатьох інших екосистем. Дослідники вважають, що їхнє відкриття може допомогти у розробці протимікробних препаратів та у захисті від шкідливих для сільського господарства грибків і паразитів.

Дослідження проводилося докторантом Урі Нері під керівництвом професора Урі Гофна зі Школи біомедицини та досліджень раку на факультеті наук про життя Тель-Авівського університету у співпраці з дослідницькими організаціями NIH і JGI, що базуються в США, а також з Інститутом Пастера у Франції. Його результати опубліковані в престижному науковому журналі Cell і включають дані, зібрані більш ніж сотнею вчених з усього світу.

Віруси є генетичними паразитами, а це означає, що вони повинні заразити живу клітину, щоб відтворити свою генетичну інформацію, зробити нові віруси та завершити свій інфекційний цикл. Деякі віруси є хвороботворними агентами, які можуть завдати шкоди людині (такі, як коронавірус), але переважна більшість вірусів не завдають нам шкоди та заражають бактеріальні клітини. Деякі навіть постійно мешкають усередині нашого тіла, навіть якщо ми про це не підозрюємо.

Урі Нері зазначає, що в дослідженні використовувалися нові обчислювальні технології для збирання генетичної інформації, зібраної в тисячах різних точок по всьому світу (океани, ґрунт, стічні води, гейзери тощо). Дослідники розробили складний обчислювальний інструмент, який розрізняє генетичний матеріал РНК-вірусів та генетичний матеріал організмів-носіїв, та використовували його для аналізу великих масивів даних. Відкриття дозволило реконструювати процеси акліматизації вірусів упродовж усього їхнього еволюційного розвитку, які дали можливість пристосовуватися до різних носіїв.

Аналізуючи свої висновки, дослідники спромоглися виявити віруси, які, можливо, атакують різні патогенні мікроорганізми, що відкриває можливість їх використання для боротьби із захворюваннями. Професор Гофна: «Розроблена нами система дозволяє проводити поглиблений еволюційний аналіз та розуміти, як розвивалися різні РНК-віруси впродовж історії еволюції. Одне з ключових питань мікробіології - як і чому віруси "обмінюються" генетичним матеріалом. Ми виявили низку випадків, коли такий обмін генами дозволяв вірусам заражати нові організми.

Крім того, порівняно з ДНК-вірусами різноманітність та роль РНК-вірусів у мікробних екосистемах поки що недостатньо вивчені. У нашому дослідженні ми виявили, що РНК-віруси не є чимось незвичайним в еволюційному ландшафті і, по суті, в деяких аспектах вони не так відрізняються від ДНК-вірусів. Це відкриває двері для майбутніх досліджень та кращого розуміння того, як можна використовувати такі віруси у медицині та сільському господарстві».

МОЗ заявило, що коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів

90 відсотків населення світу мають імунітет до Covid-19 - ВООЗ

Повністю зупинити коронавірус можуть ліки, які медицина вже використовує

У Львівській області зробили понад 2 млн щеплень від коронавірусу: які дози отримують

Що треба знати про коронавірус: запитання та відповіді

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів