Безплатно. Львівські гематологи повідомили про 8 успішних трансплантацій кісткового мозку

10:15 21 жовтня 2024 р.

Фото до новини

В Україні трансплантація кісткового мозку є безплатною і повністю покривається коштом держави.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

У відділенні гематології та трансплантації кісткового мозку лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова лише за півтора року медики пролікували понад 350 пацієнтів та успішно провели 8 трансплантацій кісткового мозку.

«Ми відкрили наше відділення лише у липні 2023 року, і вже до кінця року встигли пролікувати 130 пацієнтів. А у 2024 році – ще 224 пацієнти. Найпоширенішими недугами у пацієнтів нашого відділення є лімфома, множинна мієлома та хронічний лімфолейкоз. Важливо, що наші онкогематологи мають змогу лікувати хворих на гостру лейкемію з використанням протоколів високодозової хіміотерапії. Це можливо завдяки тому, що є спеціальні ізольовані палати, в яких під час терапії мають перебувати пацієнти. Адже в них пригнічується імунітет і вони стають дуже вразливими до інфекцій, а перебування в ізоляції знижує ризики зараження», - зазначають у Першому медичному об’єднанні Львова.

Також цього року фахівці відділення почали виконувати трансплантації кісткового мозку. Загалом уже провели 8 таких трансплантацій. Одна із них – 8-річній дитині з пухлиною головного мозку. Інші 7 – дорослим із множинною мієломою. На цю мить усі пацієнти перебувають в ремісії та добре почуваються.

Лікарі нагадують: в Україні трансплантація кісткового мозку є безплатною і повністю покривається коштом держави. Також відділення забезпечено всіма основними препаратами лікування онкогематологічних пацієнтів згідно з чинними протоколами.

Нагадаємо, наразі Перше медоб’єднання Львова є одним із 9 медичних закладів України, де виконують пересадку стовбурових клітин. Тут активно розвивають цей напрямок роботи. 

Довідка

Торік у Першому медичному об’єднанні Львова запрацювало відділення гематології та трансплантації кісткового мозку. Саме тут відбувається замкнений цикл надання допомоги гематологічним пацієнтам: від діагностики, первинного лікування та лікування рецидивів, до проведення трансплантації кісткового мозку.

Відділення, загальною площею близько 2000 м.кв., займає два поверхи. Перший поверх – відділення гематології та денний стаціонар: 8 палат загальною місткістю 18 ліжок. Другий поверх – 12 одномісних боксів, у яких виконуватиметься трансплантація кісткового мозку. Також у відділенні розміщена аферезна (приміщення для забору стовбурових клітин), операційна, три маніпуляційних кімнати.

 

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів