У Львові зустрілись двоє перших в Україні пацієнтів, яким успішно пересадили легені (відео)

10:04 4 квітня 2023 р.

Фото до новини

Двоє перших в Україні пацієнтів, яким пересадили органи дихання від донорів, зустрілись у місці свого порятунку – лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання. Говорили про життя до та після трансплантації.


Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

56-річного Олександра Чернишкова хірурги лікарні святого Пантелеймона прооперували лише два місяці тому. А от 58-річному Віктору Бабію нові легені пересадили ще півтора роки тому. Для обидвох пацієнтів трансплантація була єдиним шансом на порятунок. Власні органи цих чоловіків зруйнувала одна й та сама недуга – бульозна емфізема. Це смертельно небезпечне захворювання, при якому тканина легень перетворюється у гігантської кисти, що заповнені повітрям.

Тотальна бульозна емфізема могла будь-якої миті забрати життя Олександра. Чоловік є батьком-одинаком і сам виховує 12-річного сина Тимофія. Через сильну задишку будь-яка їхня спільна прогулянка ставала справжнім випробуванням. Через місяць після пересадки Олександр наполегливо розпрацьовує легені за допомогою спеціального обладнання та велотренажера, і вже робить понад п’ять тисяч кроків щодня. А після завершення реабілітації Олександр обіцяє Тимофійку, що вони обов’язково разом поїдуть на риболовлю.

Віктор Бабій, в якого від пересадки вже минуло понад рік, зараз почувається сповненим сил та енергії. До трансплантації легень чоловік роками не виходив зі свого помешкання: міг заледве ступити кілька кроків по кімнаті та не уявляв свого життя без кисневого концентратора. А тепер Віктор багато гуляє на свіжому повітрі та навіть їздить на велосипеді. А також планує спільний відпочинок з дружиною та мріє дочекатись онуків.

Нагадаємо, торік у Львові провели рекордну кількість трансплантацій, врятувавши майже сотню українців в Україні. Медичні команди Першого медичного об’єднання пересадили 7 сердець, 12 печінок та 78 нирок: з них три нирки та одну печінку отримали діти.

У Польщі вперше пересадили легені українці. Разом з львівським кардіохірургом

70-річна мама віддала синові нирку: у Львові зробили ще одну трансплантацію

Помер пацієнт, якому у Львові вперше в Україні пересадили підшлункову залозу

Тато - синові, брат - братові дали по нирці: у Львові вперше зробили пересадку за новою методикою

Сім органів за шість днів пересадили у львівській лікарні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів