Володимир Зеленський привітав місто Лева з "наступившим" роком Бика

20:36 3 січня 2021 р.

Фото до новини

Президент, мабуть, мав на увазі подумки Рік Бика, що настав. Точніше, настане аж 12 лютого.

Бо Бик нібито ще нікому ні на що не наступив. Навіть китайський, який розпочнеться аж 12 лютого 2021 року. Президент ніби опосередковано визнав, що дискусія в Україні, яка щоразу розпалюється наприкінці року, про світсько-релігійну правильність григоріанського чи юліанського календаря все одно вирішиться на користь китайського. 

А після 16 січня за таку мовну помилку про "наступивший" рік можна буде вже апелювати до уповноваженого із захисту державної мови. Який картатиме якщо не самого Президента України, то його прессекретарку Юлія Мендель. Чи того, хто пише Володимиру Зеленському такі тексти суржикові. 

Неузгоджений також і початок привітання: "Дорога Львівщино! Я щиро вітаю всіх вас з 2021-м роком". Ліпше - "дорога Львівщино, вітаю тебе..." або "дорогі мешканці Львівщини, вітаю вас..." 

Найбільш приємною частиною привітання Володимира Зеленського було побажання мешканцям Львівщини про те, щоб "у кожного з вас було рівно стільки ж приводів для щастя, як туристів у вашому місті на зимові свята". Тут треба було з наголосом на перший склад у слові "свята", а не на другий. "Свята" - то іменник у множині, а не прикметник в однині. 

Ну і заголовок мав би бути такий: "Новорічне вітання Президента України мешканців Львівщини", а якщо - мешканцям, то треба би щось дарувати. Слів - замало. 

Зеленський зустріне Новий рік в Карпатах

Зеленський хоче від Байдена Голлівуду і Діснейленду в Україні. І безвізу - для підприємців

Усі будуть мобілізовані – і чоловіки, і жінки, - Зеленський про війну з Росією

Для порівняння: у новорічному привітанні голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького мовних помилок немає. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів