Український вертеп з уламками російських снарядів встановили у Ватикані

13:52 14 грудня 2023 р.

Фото до новини

Український вертеп, обстріляний російським загарбником, – стоїть на центральній площі Ватикану.

Там відкрилася виставка "Сто вертепів". Її проводять уже вшосте. Цього року експозиція – одна з наймасштабніших. Адже участь беруть вертепи з понад двох десятків держав.

Про це повідомляє  DailyLviv.com з посиланням 5 канал.

Сцени народження Ісуса відтворені в найрізноманітніших формах. Це і ультрасучасні концепції, і старовинні, традиційні.

"Сто вертепів" - назва умовна, адже їх тут не рівно сто – а майже 120, із майже двох десятків країн світу. Два – з України.

Читайте також: Приготування до Різдва. Традиційний галицький завиванець з маком

"Вертепи, незалежно від того, чи були вони створені у минулому, чи нещодавно, мають зв'язок із реальністю, в якій ми живемо. І несуть нам послання надії та миру. Тут є вертеп із Польщі, з Музею родини Ульмів, що рятували євреїв під час Другої світової. Родину Ульмів цього року беатифікували, і це великий знак. У нас також є, звичайно, вертепи з України. Їх два. Це скульптура, що представляє вертеп, в якому є уламки від бомби, і ще один вертеп, зроблений як іграшка", – розповів священик, куратор виставки Крістіан Чіра.

Перший вертеп, витесаний із каменю, показує святого Йосипа, що обіймає і намагається захистити Богородицю із немовлям Ісусом на руках. Другий вертеп – це Яворівська шопка, яку створили у майстерні "Яворівська іграшка" на Львівщині. Її виготовили відповідно до традиції виготовлення Яворівської дерев'яної забавки, яку торік внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Читайте також:  Святкова випічка. Найкращі рецепти пісних пампухів на Святвечір і здобних - на Різдво

Вертеп знову зобов'язує нас залишатися всередині печери, ясел, де народився Ісус, а не виходити назовні і залишатися байдужими. До вертепу ми залучені, маємо шукати, хто ми серед різних персонажів. Отже, це також момент високої культури. Вертеп повертає нас до багатьох традицій", – зауважив організатор виставки Ріно Фізікелла.

Цьогоріч виставка "100 вертепів" присвячена 800-річчю унікальної події. Це перше відтворення сцени народження Ісуса у 1223 році, в містечку Ґреччо. Зробив це святий Франциск Ассизький. Святе сімейство зображали живі люди. Як це було – намагалися відтворити і автори вертепів, що беруть участь у виставці. Шопки тут – найрізноманітніші. Одна – зроблена з інвентарю для бейсболу. Друга – встановлена у старому фіаті. Є навіть вертеп у черевиках та у гітарі.

Читайте також: Звідки походить традиційний для Різдва імбирний пряник і як його правильно спекти

"Всі вертепи, представлені на виставці, прекрасні, всі красиві і відображають різні культури, але з унікальним корінням, яким є Різдво, відтворене святим Франциском. Надзвичайно", – ділиться враженнями чоловік.
"Мене більше цікавлять старовинні вертепи, з представленням Різдва Христового, так, як це робили раніше. Але все одно виставка дуже гарна і цікава, є багато новинок", – каже відвідувачка.

Вертеп відтворює сцену народження Ісуса в яслах, зірки, що зійшла на небі і вказувала шлях трьом царям, які йшли вітати Спасителя світу. Вже 25 грудня християнський світ святкуватиме Різдво Христове. А виставка "Сто вертепів" у Ватикані триватиме до 7 січня.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів