Українського режисера арештували в Італії на шляху з Ізраїлю в Україну: на запит Росії

21:06 3 січня 2022 р.

Фото до новини

У Неаполі затримано та поміщено під варту колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, українського режисера Євгена Лавренчука, який народився 1982 року у Львові.

Про цю ситуацію заявив прес-секретар МЗС України Олег Ніколенко, пише Dailylviv.com.

«Генеральне консульство України в Неаполі надає консульську допомогу українському громадянину Євгену Лавренчуку, якого 17 грудня було затримано в Італії на запит Російської Федерації. Суд м. Неаполь обрав українцю запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. За сприяння генерального консульства громадянину було надано адвоката», — повідомив представник МЗС України.

Він не назвав причини, через яку Росія видала запит на екстрадицію Лавренчука. «Наразі консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями для з'ясування всіх причин затримання Євгена Лавренчука та захисту його законних інтересів».

Ніколенко зазначив, що 31 грудня режисера відвідав український консул, який переконався, що умови утримання Лавренчука «прийнятні», а його стан здоров'я — задовільний.

У Facebook вже з'явився загальнодоступний гурт підтримки режисера Free Eugene Lavrenchuk. У публікації в ній без посилання на джерела йдеться, що російська влада підозрює Лавренчука у фінансових порушеннях, скоєних вісім років тому на території Російської Федерації.

Лавренчук народився 1982 року у Львові. Він – засновник та художній керівник Школи акторської майстерності та режисури та Міжнародного театрального центру в Москві. Заснував Польський театр у Москві. Минуло кілька днів, як почав працювати в Ізраїлі в Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival - з 13 грудня 2021 року.

Екснардепка і колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк повідомила у ФБ, що "у Неаполі він (Євген Лавренчук - DL) був транзитом, і його затримали перед посадкою на Львів.  Євгенові дали адвоката. У СІЗО він найдовше може утримуватись 60 днів і має бути випущеним, якщо у Росії не домалюють справу.  Інформацію родичі не поширювали одразу, бо міркували, чи не зашкодить, і чи не активізує це РФ.  Усе, чого хочуть близькі і знайомі, щоб його вислали в Україну, громадянином якої Євген є, а не до ведмедів.  Зі слів матері, адвокат рекомендує зібрати листи підтримки від упливових в Україні осіб та організацій для того, щоб при розгляді справи про екстрадицію було очевидно те, що очевидно нам: Євген потрібен тут, в Україні, де він багато зробив і планує зробити. Ці ваші листи слід надсилати матері Євгена Irina Lavrenchuk, які вона пересилатиме адвокатові. Її пошта: iralavr@gmail.com .

15 грудня Євген Лавренчук на своїй сторінці написав англійською, що летить в Неаполь і подав світлину авіаційного квитка з Тель-Авіву в Італію.

Нагадаємо, що рік тому на Євгена Лавренчука, який працював головним режисером Одеського театру опери та балету, було скоєно напад і його побили невідомі.  

Представники українських громад в Іспанії та Італії передали у Львові нашим бійцям чотири реанімобілі (відео, оновлено)

У Львові планують відкриття Почесного консульства Італії

Водійські посвідчення України в Італії віднині не визнають

Греко-католики в Італії наступного року перейдуть на григоріанський календар

У Львові шпиталізували пацієнта з Італії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів